Magyarország RC repülőterei és reptetői

By , 2010. August 24 23:25


HUN RC Airports
Ki nem találná helyét, írjon csak bátran:

Munkaasztal, építőfelület

By , 2021. October 20 07:40

RC modell építése forrásokat, türelmet, tapasztalatot és szervezettséget igényel, ezt ne feledjük soha, mikor kinyitjuk egy kit dobozát, melyben akár 300 vagy több alkatrész is lehet. Számos eszközök, anyagok, szerszámok használata nélkülözhetetlen az építési folyamat során (szerencsére, sok olyan tételünk lesz, amelyet elég egyszer megvenni). Egyes modellek anyagára akár több százezer is lehet és építési idő könnyedén meghaladhatja a száz munkaórát, tiszteljük meg tehát azzal, hogy a “születési” helyét is ugyanannyi gondossággal rendezzük és ápoljuk, mint magát a modellt. Önmagában ez még nem garantálja a sikert, de jelentős mértékben elősegíti azt.

Mielőtt a kivágott alkatrészekből a elkezdenénk építeni gépünket, biztosítani kell a megfelelő terepet az asztalunkon vagy egy másik asztalon, ahol az alkatrészek összeillesztését, rögzítését, összeragasztását el tudjuk végezni és a ragasztó végső kötéséig rögzíteni, tárolni tudjuk. Ehhez egy összeszerelő asztalt/asztalterületet érdemes kialakítani, amely patyolat tiszta és vágószerszámmentes; ez a felület lesz a “szerelőcsarnokunk”.  Ne spóroljunk ezen, mert ettől is függ, mennyire kényelmesen, gyorsan és milyen minőségben állítjuk elő a gépünket. Ennek a felületnek a minősége részben megadja az épített gépünk jóságát – csak sima egyenes felületen lehet jó gépet építeni, mert ugye ezt akarjuk, és nem egy kitrimelhetetlen ketyegő bombát, mely egyszer büszkén csapódik az anyaföldbe. Anno megtapasztaltuk ezt mi is, sok munkával és keserű pillanatokkal árán. Mindenki ejt hibát, mi is megtettük, tanultunk belőle. Te miért ne tanulnál a miénkből? Nos, ha a döntés megszületett, építsünk egy asztalt először.

Építőasztal, hozzávalók: az egészet meg kell próbálni minimális összegből de maximális minőségben kivitelezni.

—- folyt. köv. —-

Swamper X 2000mm – vitorlázó építés

By , 2021. May 20 20:50

Sziasztok!
Csaknem három év feszült várakozás után végre kézbe vehettük az új Styroman kitet. Elkészült a Swamper X. Vigyázat, lelkesítő tartalom következik:)

Fesztáv 2000mm
Hossz 1160mm
Szárnyfelület 29,5dm2
Röpsúly 680-730g
Felületi terhelés23-25g/dm2
Profil: Mod S4083

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyjából követtem a fejlesztés, ötletelés menetét és a részeredményeket látva nagyon vártam ezt a kitet. Aztán egy februári napon kipróbálhattam az egyik prototípust és már kezdetleges beállításokkal is igen meggyőző volt (https://www.youtube.com/watch?v=S8tHIrwsano).
Aztán jött Fejes Barnabás és némi állítgatás után a videón látható eredmény született: https://www.youtube.com/watch?v=n19TDwCg8Wk
Azt mondanám, hogy kaptunk egy kiforrott balsa vitorlázót, modern profillal és a technikailag létrehozható minimumhoz közelítő súllyal. A sajátomról még nem tudok nyilatkozni, de az az elvárásom, hogy a SwamperX lesz a Styroman kitek legkiforrottabb darabja. Nem csak a teljesítményét illetően, de a megépíthetőségében is. Elöljáróban annyit, hogy ez az első balsa készlet, aminél nem kifejezetten vágytam még egy pár kézre, hogy nehézségek nélkül lehessen összerakni.
Az alkatrészeket egy fadobozban kapjuk, ami nemcsak védi, de az előre perforált lemezekből később egy tartót tudunk összerakni, hogy a gépet esetleg ne a párás fűbe kelljen lerakni és a súlypont beállítását is segíti. A teljes kit tartalmazza fa alkatrészeket, szén farokcsövet, tolórudakat és szerelékeket, valamint egy szilikonos felületű nyomtatott építősablont. Ezen nagyon egyszerű a ragasztás.
Összeállítási útmutatót hagyományosan nem papíron, hanem videó formájában kapjuk és, mint egy főzőműsorban együtt haladhatunk Bálinttal. Magát az építést ő részletesen bemutatja saját Youtube csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCPDwcFsCHroxNQuk3ZjYkAA) ezért itt inkább a tapasztalataimat szedem össze.

Az építést a szárnyal kezdtem. Az S4083 egy enyhén ívelt profil, ezért a pontosabb építés miatt a bordákat fejjel lefelé rögzítjük az építősablonra. A kis lábaikat egyszerűen a megfelelő téglalapokra ragasztjuk egy csepp pillanatragasztóval és egészen addig így dolgozunk, amíg a szárny alsó torziója felkerül. A bordák függőleges rögzítését egy rétegelt sablon is segíti.
A Swampy amúgy eredetileg vékony, de erős rétegelt lemez főtartóval érkezik (mindent a súly miatt), de ebben a gépben kiváltottam ugyanolyan méretű szénszálas lécre. Szeretném kicsit lejtőn is megkínozni, ezért döntöttem az extra erősítés mellett. Viszonyításképpen egy rétegelt főtartó szál 5gramm, míg a carbon 24. A súlytöbbletet, amúgy ügyes építéssel és jól megválasztott elektronikával kompenzálni tudjuk.
Mindegyik szárnyban két-két szervónak van hely kialakítva, a gép a csűrők mellett ívelőlapokkal is rendelkezik.

Itt térnék ki a hajtásláncra. A modellezésben használt “batár” szabályzót ma már felválthatjuk egy pár grammos multikopter szabályzóra. Ehez jellemzően ugyanazt (vagy nagyobb) teljesítményt nyújtanak a repülős szabályzók súlyának töredékéből. Mivel a vitorlázón jellemzően kis ideid használjuk a motort a melegedés nem okoz problémát, viszont a beállíthatóság finomsága és a súlycsökkenés bőven megéri. Másik jellemző tulajdonsága ezeknek a szabályzóknak, hogy a vevőt és szervókat nem képesek táplálni, nincs bennük BEC. Nem kell azonban a könnyű szabályzó mellé betennünk egy nehezebb BEC-et. Jelen esetben egy 5v 5A teljesítményű apró feszültségszabályzó hibátlanul megfelel (pl LM1054IT), nem utolsósorban filléres tétel. Az 5A itt biztonsági tartalék, hogy ne melegedjen túl. Bár lehetne egy fémlapkát használni a hűtésére a használt 6db 12grammos szervó és a vevő normál repülésnél nem nagyon lépi át a 3A-t (akit érdekel egy erre vonatkozó teszt megnézheti pl. https://www.youtube.com/watch?v=TszHV5l-uvg). Az IC bekötése a következőképpen (is) elvégezhető. A légcsavarhoz is egy multikopter motort fogok használni. a pici 2206os erőforrás 1,2kg maximális földi húzóerőre képes 30A körüli áramfelvétellel.

Az építéssel úgy haladtam, mint egy jó könyvvel. Nem lehet letenni. A kötelező száradási idők, na meg a munka miatt kellett hanyagolnom csak a készletet. A jól átgondolt konstrukciónak köszönhetően nem nagyon kell improvizálni. Úgy áll össze a repülő, mint egy jó kis lego építmény. Az én kitemben még volt egyetlenegy hiba. Az egyik rétegelt bordában a főtartó helye nem volt átvágva, csak gravírozva. Egy kis lombfűrészelés gyakorlattal ez nem okozott különösebb problémát, és azóta tudom, hogy a következő készletekben ezt javították.
Egy készre csiszolt szárnyfél nekem 112gramm lett a szén elemekkel és az ezekhez használt epoxy ragasztással, ami egy méteres épített szárny esetében még mindig elég alacsony. A penge szárny viszont nagyon merev és erős lett. Gond nélkül fel lehet emelni az egész két métert az utolsó bordaköznél tartva.

A szárnyvégeknél érdemes a csiszolásra fokozottan figyelni. Itt már nem a profillal egyezően lefelé ívelten csiszoltam, hanem középre, majd a hátsó csücskénél enyhén emelve, ezzel egy kis elcsavarást és “wingletet” adva a szárnynak, hogy az áramlatok a lehető legkevesebb ellenállást indukálva váljanak le.
A szárny után a törzs már gyerekjáték. Itt az éles sniccer (olfa penge ajánlott) és a csiszolópapír lesz a legjobb barátunk miközben a kockatest elnyeri végső kecses alakját. A gyártásba került repülőknél a törzsben végigfut egy plusz balsa léc belső élek mentén. Ez lehetőséget az arra, hogy az orrkúphoz alakítva a kör keresztmetszettől végig szép ívelt formát adjunk a törzsnek.

Két helyen férhetünk a gép belsejéhez. A kabintető alatt alakított ki helyet az akkumulátornak és a farokszervóknak. Van egy második kamra alul a súlypontban. Itt a vevőt helyezhetjük el könnyen hozzáférhető módon és ballasztot is itt tölthetünk a gépbe a legmegfelelőbb helyre.
Nálam a törzs és a szárnykilépő találkozásánál egy 1,5 milliméteres szintkülönbséget adott a törzs borításának vastagsága. a farok kontúrjának elcsiszolása helyett a szárny tetejére faragtam inkább egy “áramvonalasító” lapkát.
A teljes csiszolás után az én sárkányom 374gramm lett. A csiszolásos fogyúkúrával 45grammot adott le induló tömegről forgács és fűrészpor formájában.
   

Folyt. köv.

Gyrokopter – repülő buborék

By , 2020. September 2 14:54

Bátran mondhatom, hogy repülőmániás vagyok. Hosszan kellene kutatni az emlékeim között, hogy találjak olyan repülő alkalmatosságot, ami akár csak egy kicsit is ne villanyozott volna fel. Amikor a szándék, lehetőség szerencsés együttállásának köszönhetően alkalmam adódik közel kerülni, kipróbálni ember alkotta repülőeszközt igyekszem élni vele.
Így találkoztam egy októberi reggelen Istvánnal a budaörsi repülőtéren, aki Foxtrot Aircraft Services Kft. pilótája és -ahogy megismertem- lelkes gyrokopter rajongó. Hogy mi is ez a propelleres gurulós fotelre emlékeztető szerkezet, amit autogyro, vagy gyroplán néven is emlegetnek? Maga az autgyro görög eredetű kifejezés, a jelentése “önmagát-forgató”. Olyan forgószárnyas repülőgép, ami a szükséges felhajtóerőt szabadon forgó rotorlapátokkal termeli. Az előrehaladást egy független motorhajtású propeller biztosítja. Bár külsőleg némiképp hasonlít egy helikopterre, alapvető különbség, hogy az autogyro rotorjának forgását a levegő ellenállása biztosítja, ahogy előre halad. Vannak típusok, amiknél a motor különböző áttételeken keresztül bekapcsolható a rotor forgatásába, ezt azonban jellemzően felszállás előtt csak a lapátok felpörgetésére használják a kisebb felszállóút és alacsonyabb gurulósebesség érdekében.

Az szerkezetet Juan de la Cierva, spanyol származású, civil pilóta és repülőmérnök álmodta meg. Majd 4 éves fejlesztés után 1923-ban a negyedik, C.4-es prototípusa levegőbe emelkedett. Cievra 1936 Decemberében egy légi utasszállító szerencsétlenségben életét vesztette, ám haláláig dolgozott a rotorlapátok hatékonyságának javításán, munkája nagyban segítette a modern forgószárnyas repülőeszközök kifejlesztését is.
Akit mélyebben érdekel a gyrokopteres repülés háttere, számos fórumon és kiadványban tájékozódhat. Jelenlegi cikkemben a Magni Gyro M24 Orion típusával szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani.

Az M24 egyike a gyár által készített ötféle sportcélú gyrokopternek. Két utasa egymás mellett foglal helyet  egy zárt, buborékszerű szénszálas kabinban. A jó kilátást hatalmas szélvédő és még nagyobb oldal ablakok biztosítják. Kétlapátos rotorral rendelkezik és az előrehaladáshoz szükséges energiát egy három propellerlapátos, 114 lóerős Rotax hajtómű biztosítja. A géptest a stabilizátorokkal mindössze 4,33 méter hosszú és aurópában 450 kg maximum felszállósúllyal emelkedhet a levegőbe.

Jól látszik a hatalmas átlátszó ajtó

Az Orion a legkisebb repülőgép, amivel eddig szerencsém volt felszállni, de méretei ellenére tartogatott pár meglepetést. Amellett, hogy ilyen kicsi gépben még eddig nem ültem, forgószárnyas szüzességemet ekkor vesztettem el.

A gép ellenőrzését és indítását követően a motor(olaj) melegítésével töltöttünk kis időt és az alapvető műszereket néztük át és gurultunk ki saját motorunk segítségével a 09. pályára. A gyrokopter irányítását valahol a merevszárnyú repülőgép és a helikopter keverékeként lehet elképzelni. A sebességét alapvetően -ebben az esetben- toló légcsavarra adott teljesítménnyel, a gázkarral szabályozhatjuk. Az oldalkormányt és az orrfutót a pedálokkal vezéreljük. A botkormány ebben az esetben a rotor állásszögét szabályozza és ebben rejlik számomra az irányításának legnagyobb különbsége már repülőgépekhez képest. Míg a merevszárnyú repülőgép botkormányát előre-hátra mozgatva a gép bólintó mozgást véges a gyrokopter inkább csak magasságos nyer, vagy lead. Számottevő dőlés normál utazósebességen nem tapasztalható. Hasonlóan viselkedik a botkormányt oldalra mozdítva. Ez a gép nem kezd orsózó mozgásba, inkább egy kissé megdőlve oldalra kitér – irányváltoztatáshoz a pedálok ugyanarra való belépése szükséges.

Hozzám képest is aprócska gép

Miután megkaptuk az irányító engedélyét a pálya végén várakozva a még álló rotor felpörgetése következett. Ennél a típusnál egy kisgyermek alkarjához hasonló vastagságú bowdennel lehet ideiglenesen összekapcsolni a motort a lapátokkal. A kabinból hallgatva az eddig viszonylag csendes gép hangja egy óriási búgócsigához vált hasonlatossá, ahogy a rotor felpörgött, majd gázt adva a hajtómotor és propeller egyenletes zúgása simította ki a lüktető zajt és megindultunk előre. Ekkor ért az első igazi meglepetés. Agyunk és testünk emlékszik milyen érzés várhatunk bizonyos helyzetekben és mozdulatok közben. Mivel eddig még csak merevszárnyú repülőgépen repültem a tudatalatti elvárásom a kifutópályán az volt, hogy hátulról elkezd tolni a gép és kis pozitív terheléssel elemelkedünk. Ehhez képest mintegy 50-60 méter után az ülések alól érkezett meg a nyomás. Olyan érzés, mint amikor kisgyermekként egy óriás felnőtt felkapja a nyuszimotort velünk együtt. És a buborék csak emelkedik és emelkedik. Minden kiegyensúlyozottan komótosan történt. Nyoma sem volt más kisgépen tapasztalható agilitásnak, örvények keltette imbolygásnak. Ez annak is köszönhető, hogy a gyrokopter mérete és egyszerűsége ellenére az egyik legstabilabb légijárműnek mondható. A gyorsan forgó rotor giroszkópként stabilizálja a gépet. István elmondása szerint 25-30 csomós szélben is kényelmesen lehet vele repülni, és mint én is megtapasztaltam (vagyis épp nem tapasztaltam) a turbulenciának ellenáll, elrejti az utazók elől. Leegyszerűsítve elmondhatjuk, hogy mivel a rotorlapátok nagyon gyorsan forognak (felhajtóerő maximumnál mintegy 600km/h-val) egy akár 60km-h széllökés is csak ennek töredékét jelenti rajtuk.

Alapvető műszerek és navigáció. Pazar kilátás

Felszállás után visszafordulva és a repteret megkerülve Solymárt vettük célba. 110 km/h utazósebességet kellett tartanom. Eleinte próbáltam kisgépes finom mozdulatokkal kezelni a botkormányt, de gyorsan át kellett állni egy egészen más stílusú vezetésre. Bár kis tapasztalatom van, nem modellrepülőkkel kapcsolatban, amikor akár egy öreg Zlin-526 botkormányát picit is megmozdítva azonnal érezni a gép elmozdulását, nem is beszélve egy Pitts S2 agilitásáról itt abban a pillanatban nem történik semmi. Pár gondolattal később megindul a kívánt irányba szép komótosan. A “fejünk fölött pörgő giroszkópnak” köszönhetően a gép ellenáll. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor fizikaórán a megpörgetett biciklikereket csak nehezen tudtuk elfogatni a tengelyével merőleges irányokban.

A gyönyörű Budai Tájvédelmi körzet fölött, Nagykovácsi és Remeteszőlős között repültünk át Hidegkút majd Solymár felé. Az oldalablak maga a fülke ajtaja. Egy nagy átlátszó felület a bokánktól a fejünk tetejéig. Lenézve a jobbomon olyan folt, mintha a levegőben ülnék, de nem fújt szél körülöttem. Az M24 Orion remek lehetőséget ad, ha viszonylag izgalommentesen, mégis gyorsan eljutni szükség esetén A-ból B-be, kihasználva a rövid fel- és leszállóutakat, de jó választás, ha csak a tájban gyönyörködnénk madártávlatból.
Hazafelé István még egy meglepetést tartogatott. Lekapcsolta a motort. Aki informáltabb a repülés témakörében tudhatja, hogy bizony a helikopterek is tudnak úgynevezett auto-rotációban “vitorlázni”. Mivel a gyrokopter eleve erre a koncepcióra épül, amíg van megfelelő sebességünk a rotorlapátok biztosítani fogják a felhajtóerőt.  Leállított motorral kissé előretolt botkormánnyal a magasságvesztéssel megadhatjuk a gépnek a szükséges sebességet így egész szépen siklásban lehet tartani. Átesésre nem hajlamosak ezek a gépek, kényelmesen manőverezhetőek még az 50-60 km/h sebességtartományban is. A kis 114 lovas Rotax motor körülbelül 15-18 liter üzemanyagot éget el óránként. Visszakapcsolva és magasságot nyerve hamar elénk tárult ismét az M1 bevezető majd kis párhuzamos repülés után maga a reptér. Leszálláskor már nem volt olyan meglepő a gép vertikális mozgása, egy falevél könnyedségével értünk földet. Ezúton is köszönöm a lehetőséget Kocsis István pilótának, nagyszerű élmény volt.

Megérkezve a magyar légtér két büszkeségét is láthattuk

A repülésről sűrített videónkat az alábbi linken érheted el:
https://www.youtube.com/watch?v=Ljr7w-uS5lk

Kötőanyagok és kotőelemek

By , 2019. October 30 07:29

Ha jobban belegondolunk, valahol, minden alkatrész nagyon egyszerű formából indul ki: téglatest vagy lemez, rúd vagy henger, háromszögidom, golyó esetleg más előregyártott formából (meg akkor is, ha öntvény készül). Későbbiekben kivágással, hajlítással, Adhézió nyújtással olvasztással és egyesítéssel csodálatos szerkezeteket alkotunk belőlük. Az egyesítés folyamatához, viszont szükségünk lesz olyan anyagokra/elemekre, melyek a különálló alkatrészeket ideiglenesen vagy állandóan egybe tartják. Mivel az anyagok tulajdonságai eltérnek és gyakran nem csak azonos, hanem eltérő anyagokat is össze kell illeszteni, ezért kötőelemek világa igen tágas.

A repülőmodellek építésnél és javításnál legelterjedtebb kötési mód a ragasztás. Ezen technika lehetőségeinek kibányászása érdekében pár alapszabályt és háttérfolyamatot meg szükséges megismerni. Nagy előnye a ragasztásnak, hogy az összeerősítendő felületeket nem gyengítik a csavarok, szegecsek részére különben készítendő furatok. Az erők átvitelében az egész ragasztott felület részt vesz. Nincs hegesztés vagy forrasztás okozta hődeformáció, anyaglágyulás, oxidáció.  A ragasztás kötési szilárdsága az előírt technológia betartása esetén igen nagy. Amikor ragasztásról beszélünk, akkor egy réteg ragasztóanyag felvitelét értjük két vagy több elem közé. Kötés alatt a hígító elpárolgásán keresztül vagy kémiai reakció lévén a ragasztó réteg szilárdulását értjük. Kohézió A kötés szilárdságát, lényegében, két tényező együttes hatása határozza meg: adhézió – a ragasztandó anyag és a ragasztó közötti kapcsolat és annak ereje (tapadás ereje). Természetesen, ez annál erősebb, minél kisebb a távolság az anyag és a ragasztó között. Ez meghatározza a ragasztást megelőző előkészítési munkálatokat is. A másik tényező, a kohézió (ragasztó belső összetartó ereje), mely a ragasztó természetétől, kötési feltételektől és időtől függ. Belátható, hogy a kohézió értéke magának a ragasztónak a jellemzője –minél magasabb az érték, annál erősebb a ragasztó, – azonban túlzásba sem érdemes esni, mert mi értelme egy drága erős ragasztónak, ha maga az anyag törik el. Itt is, mint mindenhol máshol, érvényesülnie kell a mértékletesség elvének.

Ragasztandó anyagok előkészítése, általában, a felület érdesítésben és szennyeződésmentesítésében kimerül (beleértve ide a zsírt, az olajat és a vizet…). Egyes aktív anyagok esetében, gondoskodni kell az oxidációval szembeni védelemről is. Ehhez speciális felületkezelő vagy védőgázos megoldások állnak rendelkezésre a ráérősebb modellezők számára.

Régebben kizárólag a hidegenyvet használták ragasztó anyagként. Ma már legfeljebb az egyszerűbb modellek papírbevonatának felragasztására használjuk. A háztartási boltokban kapható, fehér porszerű anyag (kazein). Vízzel elkeverve, jól eldolgozva, pépes anyagot kapunk, amelyet a bevonáshoz felhígítjuk, hogy ecsettel kenhető legyen. Hasonlóan képen alkalmazható még a Mozaik ragasztót és az Alkabort. Az oldószeres Aerofix még ma is kedvelt faragasztó a gyors száradása miatt. Ez acetonban feloldott celluloid származék 10…30 perc. Manapság, azonban a barkácsboltokban kapható Palma Fa és annak a gyors Palma Fa Expresz került a kedvencek közé.

Az utóbbi években azonban egyre jobban elterjedt a különböző műanyag alapú ragasztók alkalmazása. Ezeket általában nagyobb vegyi vállalatok állítják elő és eszenciájuk hétpecsétes titok (UHU, Ponal, Araltide, Teroson, Loctite). Fém illetve műanyag alkatrészek egymáshoz vagy fához ragasztásakor tudjuk legelőnyösebben alkalmazni. Egyes gyártok palettája igen széles ezért gyakran egy ragasztási mátrixot is közé tesznek segédletként a megfelelő termék kiválasztásához.

A nem oldószeres ragasztók általában két komponensűek. A ragasztók kikeverésekor az egyese alkotók előírt aránya szigorú betartása kötelező, különösen, ha kis mennyiségben készítünk elő ragasztót – a többletben levő anyag kötéskor szennyező anyagként szerepel majd a kötésben és csökkenti a kötés erejét. Egyes kétkomponensű ragasztók a levegőből kapják a 2. komponenst: pára, széndioxid (PUR).

Legolcsóbb, és leginkább hozzáférhető műanyag ragasztó az Epokitt. Leginkább fához és fémhez használjuk olyan helyeken, ahol a kötéssel szemben nincs nagyobb szilárdsági igényünk. Az epoxigyanták közül a kétalkotós, hidegen keményedő Araldit-ot használjuk. Az egyik az Araldit AW 106, amelyet a gyári katalógus sokoldalú felhasználásra ajánl (fém, kerámia, gumi, műanyagok, fa stb.). Rugalmas kötést ad, ebből következően igen ellenálló a dinamikus igénybevételekkel szemben (ütés, vibráció). Kötési ideje 25 °C-on 24 óra, de 100 °C-on kb. 20 perc. Az Araldit Rapid (Araldit AW 2101) mely szobahőmérsékleten 10… 15 perc múlva önhordó, és röviddel ezután terhelhető. A kötés mechanikai szilárdsága jó, jól ellenáll a víz, az olaj, a benzin és az oldószerek hatásainak. Ezek figyelembevételével a modellépítésben a szilárdsági szempontból kritikus helyek ragasztására, versenyeken pedig gyors javításhoz kiválóan alkalmas. Léteznek hallatlan gyorsan kötő, és nagy szilárdságú kötést adó egyalkotós ragasztók is. Ilyen a Loctite IS 12, melynek kötési ideje szemtelenül rövid: 15 másodpercen belül a ragasztott tárgy már elmozdítható, 10… 20 percen belül pedig rendeltetésszerűen használni lehet! Ezenkívül érdemes még megemlíteni a nagy kötési szilárdságot adó Uhu-plus és a Stabilit-express nevű ragasztókat.

A jó minőségű ragasztók kellemetlen tulajdonsága, hogy ruhánkhoz legalább olyan jól kötnek, mint a modellalkatrészekhez! Az oldószeres ragasztók még csak kimoshatóak. A komponensű ragasztók, ha még kötés előtt vízzel vagy acetonnal némileg tisztíthatóak, kikeményedés után már nem. Ajánlatos, tehát, ragasztás előtt elővenni a régi munkaköpenyt vagy a megunt ruhadarabjainkat.:)

————————————

Vas-, acél- és rézalkatrészek tartós kötését gyakran forrasztással oldjuk meg. A forrasztáshoz forrasztóónra, forrasztóvízre vagy forrasztózsírra van szükségünk. A repülőmodell-alkatrészek forrasztásához ne használjunk gyan-tás forrasztóónt, mert kötési szilárdsága viszonylag kicsi. A 35 . 50%-os forrasztóón megbízhatóbb kötést ad. A forrasztás menete a következő : A forrasztandó fém felületéről eltávolít-juk az esetleges szennyeződést és az oxidréteget. Bekenjük forrasztóvízzel vagy forrasztózsírral, és a forrasztópákán megömlött ónnal befuttatjuk a for-rasztandó felületet. Az összeforrasztandó lemezeket befuttatott oldalukkal egymásra helyezve, elegendő csupán a forró pákával kívülről melegíteni. A lemezek között az ón így is megolvad, és a kihűlés után biztos kötés jön létre. Azokat az alkatrészeket, amelyeket egymáshoz képest meghatározott hely-zetben akarunk összeforrasztani, előzőleg rögzíteni kell. Két acéldrótot pl. célszerű úgy összeforrasztani, hogy a szigetelő lakktól megtisztított vékony rézhuzallal előzőleg sűrűn áttekerjük (8. ábra). Alkalomadtán előfordul, hogy oldhatatlan kötést csak szegecskötéssel való-síthatunk meg. Általában alumínium szegecseket használunk, mivel alakítá-sukhoz kis erő kell, így deformáció nem keletkezhet. Amikor a repülőmodell-alkatrészeket csak egy időre, pl. a repülés időtar-tamára erősítjük össze, oldható kötéseket készítünk. E megoldás nagyon sok helyre kiterjedhet, kezdve a futómű, a motor, az üzemanyagtartály, időzítőóra stb. beerősítésétől a szárny felerősítéséig. Csavarkötés esetén a kisebb igénybe-vételnek kitett helyeken az M 2 és M 3 süllyesztett, lapos vagy félgömb fejű csavarokat használjuk. A 2,5 cm3-es motorokat pl. M 3-as csavarral erősít-jük fel, nagyobb motorokat azonban M 4-essel célszerű felfogni. A motoros modelleknél létrejövő vibráció miatt a csavaranya alá rugósalátétet teszünk, vagy ellenanyával biztosítjuk a meglazulás ellen. A repülőmodellek többségének szárnya, vízszintes csillapítófelülete lesze-relhető. Ezek felerősítését modellező gumifonállal végezzük. A feszes gumi biztosan tartja az alkatrészeket, nagyobb ütődés esetén azonban könnyen lepattan, és a szabaddá vált alkatrészek többnyire sérülés nélkül ússzák meg az esetet.
—————————————————————-

Teroson MS 939
Teroson 5055
Teroson EP 5055
Teroson PU 9225
Teroson SB S3000
Loctite 4090

Sziasztok én is Sokat probálkoztam a festéssel.Amire jutotam .
Vizes bázisu ragasztó , parketlak , + szinező paszta .
Hideg enyv : turó egy adag szalmiák szesz pár csepp viz higitónak.
Egy 7dcl jól zárható csavaros üvegbe félkiló félzsiros tehéntúró 2-3 cm3 szalmiák szesz ráöntése után 1-2 nap várakozás és kész a tiszta kazein enyv. Ezt szinező pasztával szineshetjűl mert méz szinü.
festés után formalinos rögzitéssel bakellitté alakul és oldhatatlan.
A turó tojás fehérjével is kiváltható

Előállítható házilag is, ha acetonban annyi celluloidot oldunk fel, hogy az oldat kb. méz-sűrűségű legyen. Célszerű az Aerofixet hosszú nyakú műanyag edénykébe tölteni (7. ábra), így ugyanis a kívánt helyre a szükséges mennyiséget vihet-jük fel, és a ragasztóval takarékosan tudunk bánni.

Quadkopter huzalozása

By , 2018. August 28 21:21

FC Multikopterek hatalmas területet foglaltak modellezés világából. Bár, személyesen a klasszikus modellezést preferálom – balsa, reszelő, ragasztó, ezt a területet sem szeretném hanyagolni. Lényegében legó-modellezésnek tekintem, de ha repül, és kellemes és hasznos időtöltést szolgál, elfogadom.

Multikopterek manapság előregyártott alkatrészekből épülnek fel: motorok, motorszabályzók (Electronic Speed Controller, ESC), repülésfelügyelő egység (Flight Controler, FC), test (általában üvegszál- vagy szénszál-kompozit), vevőegység (RX), akkumulátor (BAT) és pár kiegészítő elem: kamera, videó adó (vTX), szonár, LED. Az egész szerkezet agyát az FC képezi, és mivel igen magasan integrált számítástechnikai eszközről van szó, ennek az eszköznek az otthoni gyártása szinte lehetetlen, ezért számos gyártó cég versenybe szált a modellezők kegyeit keresve. Minden szenzor és kiegészítő eszköz ezen a miniatűr számítógépen keresztül kapcsolódik az egész rendszerhez. Belátható, hogy számos csatlakozási pont lesz rajta parányi területen, és mivel számos eszköz csatlakozik hozza, más-más igényt is támasztanak a központi egység felé történő kommunikáció iránt. Ezen kis jegyzeten keresztül próbálok egy kis segítséget nyújtani, hogyan is szükséges kezelni ezeket MatekSys termékein keresztül (nem a legjobb termékek, de megbízható minőséggel és jó dokumentációval szolgál).

Áramellátás. Ahogy említettem, minden út az FC-hez vezet, kivéve egyes mellékutakat. A régebbi modelleknél a fő akkumulátor feszültség mellett, mindig ott szerepelt az 4,8-6V tartomány (4x 1,2-1,5v) a szervók és rádióvevő egységek számára. Hasonló a helyzet most is, csak a BEC-ek (Battery Eliminator Circuit – elem helyettesítő áramkör) megjelenésével a szabvány inkább 5V, ritkábban 6V lett. Ez a feszültség teljesen megfelel a mostani mikroelektronikának, azonban helyenként szükség van 3,3V (kamera) illetve 10 vagy 12V-ra is (videóadó). Annak érdekében, hogy kevesebb hő és zajterhelés érje a logikai rendszert, általában PDB-nek (Power Distribution Board) nevezett lapkán vannak szerelve az átalakítók, illetve a csatlakozási felületek a motorszabályzók számára. A PDB-k fontos feladata még pillanatnyi fogyasztás mérése (A). Ilyen például a MatekSys FCHUB-6S terméke, mely 9-27V feszültségforrásból 5 és 10V feszültséget állít elő a rendszer számára, ill., 184A értékig mér pillanatnyi fogyasztást a bemenő ágon (fekete, piros – áramellátás, kék, sárga – kommunikációs jelek).
HUBOSD8-SE_EN
Magának az FC-nek 5V-ra van szüksége, és tartalmaz 3,3V feszültségátalakítót alacsony-feszültségű eszközei számára. Matek termékek sajátossága, hogy egymással szalagkábellel is összeköthetőek, azonban forrasztási pontok is ki vannak alakítva az alaplapon, ami kellő szabadságot ad végső kialakításhoz.

Természetesen léteznek AIO (All-In-One) verziók is. Ilyen pl., a MateSys FC F405-CTR vagy a F411-ONE. Az utóbbi, ráadásul, a rádióvevő egységet is tartalmazza. PDB hiányában, a repülésvezérlőnket BEC forrásból is táplálhatjuk, nem fog megharagudni. Egyes videóadókon szintén találhatunk 5V kimenetet, de teljesítménye alacsony, így csak kamerák ellátására elegendő csak. Összesítve: a rendszerünkben több feszültségforrást is használhatunk. Nagy áramokat (ESC, vTX) vezérlő egységekből származó feszültségforrások gyakran zajosak, érdemes szűrni kondenzátor ill., ferromágneses gyűrű alkalmazásával, személyesen UBEC használatát javasolnám, azonban ha PDBvel integrált FC-nk van, nincs más dolgunk, csak rákötjük az akkumulátor feszültségét ( vBAT, BAT+, BAT-) a megfelelő forrasztási pontokra.
HUBOSD8-SE_EN

Motorvezérlő (ESC). Ahogy az előző ábrákon is látszik, motorszabályzók lehetnek különállók, vagy 4in1 kivitelben, vagyis 4 ESC egy lapon szerelve. A közös bennük, hogy a tápfeszültséget az akkumulátorról kapják, a jelet pedig az FC-ről közvetlenül vagy a PDB-n keresztül s1-s6 tüskéken keresztül (quadkopter esetén s1-s4). Egyes ESC-k tartalmaznak BEC-et is, vagyis akár motorszabályzóról is táplálható az FC.
HUBOSD8-SE_EN
Mai motor-szabályzok számos firmware-rel készülnek (SimonK, blHeli-preferált), és számos kommunikációs protokollt támogatnak (PWM, OneShot, MultiShot, DShot), ezért fontos tisztában lenni, hogy egy adott ESC pontosan milyen “nyelve(ke)t” beszél. FC beállításoknál még szükségünk lesz rá. Szépsége a BetaFlight firmware-nek, hogy ESC programozóként használható, így, ha frissíteni vagy állítani szeretnénk a motor-szabályzókon, nem szükséges szétszedni a modellünket, elég csak összekötni a számítógépünket az FC-vel. Innentől BLHeli Suite hozzáférést kap az ESC-khez.

  esc-4in1 esc

Egy ESC-n általában 4 + 3 forrasztási pont található. A 3 nagy pad  a motorok csatlakozására szolgálnak. Itt megjegyezném, hogy bármely 2 vezeték felfecsérlése, motor forgásirányát vált. A másik oldalon 2 nagy forrasztó pad az áramellátás céljából van kialakítva, vagyis ide az akkumulátor feszültségét kötjük, általában PDB-ről. Középen két kisebb forraszpont a  vezérjeleknek van fenntartva. Ezeken kapja az ESC az utasításokat az FC-től (PWM).

BetaFlight motors 4in1 kialakítás esetén ismétlődik a minta. Találunk rajta 4×3 forraszpontot motorjaink számára, illetve találunk rajta s1-s4, gnd forraszpontokat, vagy egy csatlakozót 5 vezetékkel bonthatóság érdekében. Legtöbb esetben van rajtuk árammérő egység is, és ezzel a vezetékek száma megnőhet 7-re. ezeken szolgáltatja az ESC a pillanatnyi áram és akkumulátor feszültség értékeket az FCnek (Curr, vBAT).

Egy fontos megjegyzés: minden FC-nek megvannak a saját elvárásai azzal kapcsolatosan, hogy mely motor hol helyezkedik el, és mely irányba forog. Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő ESC-t megfelelő vezérjellel látjuk el, es a motor megfelelő irányba forog. Az első teszteket légcsavarok nélkül, és kis cellux-al a tengelyen végezzük el!

Rádióegység bekötése már kicsit kacifántos a sok kommunikációs protokoll (párhuzamos analóg: PWM, 1-1 vezeték csatornánként; soros analóg: PPM; soros digitális: S.BUS, I.BUS, Spektrum… ) miatt, ezért kezdjük mindig a használati útmutató letöltésével, annak tanulmányozásával, hogy megfelel-e a választott termék a követelményeinknek. Lássuk be, ez de még mindig nem űrtechnológia.
Analóg protokollok kikopni látszanak, az FC-ken általában külön csatlakozási felületet kapnak, míg a digitális soros jeleket UART (soros kommunikációs protokoll, [Rx,Tx,G,5v])interfészre kötjük (több is van az FCn 3-10), néha szabadon,néha dedikáltra. A bonyolítás ott folytatódik, a jel, amit az UART fogad normális, vagy invertált (jellemző F4 FC-kre). Spektrum vevők számára általában külön csatlakozót alakítanak ki vagy az RX mellett kialakítanak 3,3V feszültség forrást. (BetaFlight esetén az UART portnak meg kell mondjuk, hogy az serail, illetve a Receiver menüben, hogy milyen protokollon beszélünk majd vele, F4 FC esetén leeht, hogy aktiválnunk kell a Soft Serial megoldást, hogy boldoguljunk az invertált bemeneti jellel). Egyszerű ;).

Quadkopter és a BetaFlight

By , 2018. August 27 13:43

bf_logoSok víz folyt le a Dunána, azóta, hogy szünetelem a modellezést, de a világ nem áll meg. Rengeted fejlődött a modellezők világa, különös tekintettel az elektronikára. Új protokollok, szabványok, és Open Source projektek. Az utóbbiak közül, talán a legnépszerűbb (természetesen OpenTX után :)) a BetaFlight. Mivel hatalmas tudást és ezáltal bonyolultságot a beállításokban hoz magával, készítek egy kis jegyzetet. Lehet másnak is hasznára lesz.

Hogy mi ez egyáltalán? Lényegében egy Cleanflight nevű multikopteres firmware fejlesztését szorgalmazó szabad-forrású projekt tesztága, mely mára önálló, de az eredetivel szoros kapcsolatban fejlődő projekté alakult. Valószínűleg a rengeteg újítás tette annyira vonzóvá, hogy 2017 januárjától #1-nek minősítette a Google Trends. Mivel bonyolult a szerkezet, így a beállítása sem lenne egyszerű Configurator nélkül. Ha meg valaki követni szeretné a fejlesztés minden szösszenetét, látogasson el a GitHub-ra. És hát milyen is lenne az, ha egy repülőgépnek nem lenne fekete doboza? A rögzített adatok elemzésében segít a BlackBox Viewer. És akinek ez sem el elég, más projektek is léteznek, melyek egyes s más aspektusait részesítik előnyben a BF-képes, de ugyanazon vasra telepíthetőek. Ilyen az eredeti CleanFlight és a INAV.
Szamos vezérlő gyártó szintén beszállt a versenybe, és jobbnál jobb eszközöket készítenek, eltérő konfigurációban, hogy élvezni tudjuk a technológia adta lehetőségeket. MatekSys F405

Az én vasam egy MatekSys F4. vezérlő integrált barometrikus érzékelővel. Első lépésként letöltjük a BetaFlight Configurator utolsó verzióját (az én esetemben ez v10.4), telepítjük, rádugjuk az mikroUSB csatlakozóra a vezérlőt. Ha a vezérlő már be van építve, első dolgunk legyen a légcsavarok eltávolítása!

Első nehézségek már a Configurator telepítése után előjöhetnek, és sajnos, a leggyakrabban használt OS-nél, mert csak a Windows érintett a hibában, ugyanis az nem megfelelő meghajtó szoftvert tartalmazz az STM virtuális soros portjához. De sebaj, mert a szoftver első oldala minden olyan hivatkozást tartalmaz, melyek elirányítanak bennünket a megfelelő oldalakra (STM VCP driver, CP210x driver). Még mielőtt tovább megyünk a konfigurációhoz, szükségünk lesz meg egy kis probléma megoldására, ugyanis amikor frissíteni szeretnénk a Firmware-t megint meghajtószoftver problémába ütközünk. Ehhez kapcsoljuk BootLoader üzemmódba (BL). Ezt vagy gombnyomással (benyomott gomb mellett dugjuk rá az USB-re), vagy BL vagy DFU paranccsal tudjuk elért a CLI-be (Comman Line Interface). A művelet eredményességet az állapotjelző LED fog tanúskodni, pontosabban megszünteti pislogását. Az operációs rendszer új eszköz észlel, és nem megfelelő illesztőt telepít, ezt szükségeltetik kicserélni megfelelőre: ImpulseRC erre lett “kiképezve”. Ha valaki bővebb információt szeretne, elolvashatja a GitHub-on. Ezt követően már csak újra kell indítanunk az eszközt és csatlakozni hozza  Configurator-al, és a Firmware Flasher menüben megfelelő céleszköz meghatározása után feltölteni a  bf001 Betaflight CLIlegújabb firmware-t. Ilyenkor a Configurátor automatikusan átkapcsolja az eszközt BL módba. Ajánlott ilyenkor az egész chip memóriát törölni és az eszközt alapbeállításokkal indítani, ugyanis változhatnak változó nevek, és képletek a háttérben, ami eredeti konfiguráció másolásánál még problémát okozhat. Ha kételkedünk a vezérlőnk típusában, csatlakozzunk az eszközhöz, és a CLI-ben adjuk meg a version parancsot.System Configuration

Alapvető beállítások

Követretkező lépésben a minimális használható konfigurációt hozunk létre. A Configuratin>System configuration menüben állítsuk be a giroszkóp frissítési rátát és a PID ciklus sebességét. F4. generációjú mikrokontroller esetén Features(STM32F405) ez 8-8 kHz, F3 esetén 4-4 kHz. A lényeg, hogy figyeljük a processzor terhelését az Configurator állapotjelző tálcáján. A CPU Load értéke nem haladhatja meg az 50%-ot. Beállítjuk a rádióvevő egység kommunikációs protokollját (PWM, S.BUS etc.), és kiválasszuk a megfelelő funkciókat. A következőket tudom ajánlani alapnak: AIRMODE, OSD, ANTI_GRAVITY, DYNAMIC_FILTER. Ami még hátra van, az a motorszabályzók protokolljának a beállítása. Mai szabályzók már inkább a DSHOTXXX valamely verzióját használják, de akadnak régebbi kiadások is, ebben segít a szabályzónk specifikációja.ESC Features Ha nincs csipogónk a gépen, érdekesség lehet még a Dshot Beacon Configuration, mely a motor rezegtetésével állítja elő hangot. Összesen 3 opció áll rendelkezésünkre: hangerő, csipogjon-e ha elveszíti a rádiójelet, ill., kapcsolható-e távirányító gombjával/kapcsolójával (set beeper_dshot_beacon_tone = 3).

Következő feladat a rádióvevő egység működésének, a csatornakiosztásnak az ellenőrzése. ReceiverEzt a Receiver menüben tudjuk megtenni. Ugyanitt tudjuk követni a bemeneti jelek alakulását, és az oszlop-diagramok segítségével pontosan beállíthatjuk a potmétereink közép és végállásainak kimenet értékét (a finomhangolást a távirányítón végezzük).

ModesA Modes menüben tudjuk állítgatni a repülési módokat, vagyis egyes funkciók ki/be kapcsolását és vezércsatorna hozzárendelését. Távirányítónk programmixjeit használva elég összetett kombinációkat tudunk létrehozni mindössze 1 csatorna használatával, a lényeg, azonban, hogy ne bonyolítsuk túl, maradjon használható. Fontos tudni, hogy ha egy funkció aktiválva van a System Configuration menüben, de nem rendelünk hozza kapcsolót a Modes menüben, akkor az a funkció folyton aktív.

Failsafe stg. 1Amit ne hagyjunk ki, az a Failsafe megfelelő beállítását. A koncepció a következő: hagyjuk ezt a funkciót a repülésvezérlőre és teljesen kapcsoljuk ki a rádióvevőn. Ebben az esetben a vezérlő azonnal tudomást szerez a jelvesztességről, és a beállításainknak megfelelően vezérli a légi járművünket. Ráadásul 2 szint is beállítható: 1. szint – meghatározzuk, hogy mi az érvényes jel hossza, és ha a bemeneti jelszint nem felel meg, akkor az előző érvényes értéket használja, vagy egy előre megadottat. Mindkét megoldásnak vannak előnyei, hátrányai. Normális körülmények között ezt a szintet csak ideiglenes jelvesztesség Failsafe stg. 2kompenzálására használjuk, így meg lehet tartani az összes csatorna értékét. 2. szinten eldönthetjük, hogy a jelvesztesség kezdetétől mennyi ideig lehet a gépünk 1. szinten, és utána kapcsolja e teljesen a motorokat, vagy próbálja meg letenni finomabban. Egyik út sem tökéletes. (fél másodpercnél ne célszerű forgatni a légcsavarokat irányítás nélkül, a főlőt a jelvesztesség inkább állandónak, mintsem ideiglenesnek tekinthető)

Bár nem esszenciális, bekapcsolhatjuk a fekete-doboz funkciót is, ezt a Blackbox menüben tehetjük meg, állítsuk a mintavételezést 1.5kHz-re.

OSDOSD beállítását mindenki saját ízlése szerint intézze. Egy trükköt szerének megosztani csak: ha végeztünk a beállítással, menyünk a parancssor menübe (CLI) és pötyögjük be a diff parancsot, ezzel minden, alapértéktől eltérő beállítás megjelenik. Keressük meg és másoljuk ki a set osd_ elejű bejegyzéseket és másoljuk át valami biztonságos helyre.

PID Tuning a repülővezérlőnk természetét befolyásoló beállítások. Intenzív viták folynak arról, mi a tökéletes, ért hagyjuk egyenlőre alaphelyzetben. Az RC Rate és a Super Rates álításával a vezérlőn tudjuk megoldani az távirányítóban ismert EXPO beállításokat. Finomhangolással még ráérünk bajlódni, inkább menjünk repíteni egyet, de… .

Bár beállítottuk a Failsafe funkciót, teszteljük le légcsavarok nélkül, hozzárendelve egy csatornát, egy kapcsolót előbb az 1. utána a 2. szinthez. Biztonság mindenek felett!

Nos, akinek ez sem elég, érdemes megismerkedni a következő forrásokkal:

Tuning Tips for Betaflight 3.4

Plasmatree/PID-Analyzer

 

Kamerák FPVhez

By , 2018. July 30 09:42

Már a csapból “drón” kifejezés is folyik, természetesen, semmi köze az igazi drónokhoz, de a média felkapta, és jól felfújta, az üzletek meg megpróbálnak ebből is jó hasznot húzni. Jelentem, ez így volt korábban is, mára sem változott semmi. :) Vagyis mégis.

Emlékszem még mennyit szenvedtünk az első multikopterekért, hogy működésre bírjuk őket, manapság meg, jóformán aprópénzért vehetünk WiFi-s 2MP (HD) kamerával szerelt játékgépet. Azonban ezeknek a késleltetése jelentős, és FPV repülésre nem alkalmasak biztonságos kereteken belül. Marad egyenlőre a jól bevált analóg technika. Marad egy vitathatatlan tény, hogy a jó képhez, jó fénygyűjtő eszköz kell, és az sem baj, ha a háttérben dolgozó elektronika minimális késleltetés ad. Az sem mindegy, hogy a földi egység segítségével akarjuk rögzíteni a mozgó képet, vagy már a fedélzeten, átviteli közeg által hozzáadott minőség romlás nélkül. Nem szándékom egy teljes áttekintést adni, nem is lehet, hiszen folyton fejlődik a világ, de pár példán át talán nyújthatok egy kis segítséget, ha igényt lenne rá

Amit legelőször látunk a kamerából, és szinte biztos, hogy azonnal bele is nézünk, az a lencse. Parány kameráknál általában mindössze egy lencse szokott lenni. Ennek megvannak az előnyei és hátrányai: kevesebb fény vész el, azonban egy lencse jó ki eltolódást tud okozni a színekben, különösen a széleken, akromatikus aberrációt hozva létre. A lencsék általában védő réteggel is el vannak látva, mely keményebb, mint maga a lencse anyaga, esetleg még valami szűrő réteget is kap., pl., az infóra sugárzás kiszűrésére. Komolyabb fényképezőgép esetén az ár 75%át is képezheti.

A következő fontos eleme a kamerának az érzékelő. Ezekbből manapság CCD és CMOS technológia dominál az első javára, de a CMOS fiatalabb és dinamikusan fejlődik és előreláthatóan hamarosan átveszi a vezetést. A CCD érzékelőnek sok előnye van:

 • Nagy érzékenység,
 • kevés zaj,
 • interline felépítés esetén elektronikus zár megvalósítható.

Sajnos, akad hátránya is:

 • Bonyolult előállítás, emiatt drága,
 • a kiolvasási elektronikának több kiolvasási csatorna esetén tökéletesen megegyezőnek kell lennie, egyébként sávosodás lép fel (banding),
 • könnyen létre jöhet az ún. Blooming effektus,
 • magas fogyasztás, emiatt nagyobb melegedés (és nagyobb termikus zaj).

A CMOS ugyan olcsóbb a magas integrálódás miatt és kevesebbet fogyaszt, azonban van pá kellemetlen tulajdonsága:

 • Nagyobb zaj: a pixelek egyedi erősítőit nem lehet pontosan beállítani, ezért ezek extra zajt adnak a képhez (pix-pattern noise). Erre a problémára a Canon talált tökéletes megoldást hardver szinten (és lassan minden gyártó alkalmaz hasonló megoldásokat),
 • interferencia érzékenység: a nagy számú aktív elem sokkal érzékenyebb a környezetből érkező elektromágneses zavarokra, mint a CCD,
 • az aktív elemek csökkentik az érzékelő hatásos méretét (mint az Interline CCD-knél), de itt is segítséget nyújtanak a mikrolencsék,
 • az elektronikus zár nem, vagy nehezen valósítható meg. Jól látható a CMOS érzékelőkkel készült videofelvételeken ennek a hatása: a kiolvasási sebesség miatt jól érzékelhetően elcsúszik a kép (nem azonos időpillanatban történik a teljes kép kiolvasása meg, mint a CCD-knél), és ha pl. egy mozgó autót fényképezünk, akkor az eredetileg kb. téglatest forma szétcsúszik paralelogrammává.

(Bayer interpolációról és egyebekről bővebben)

És ha már megvannak a fényinformációink, akkor a következhet rögzítés, módosítás (OSD), átvitel, és itt kezdődik az eszközvásárlásokban a bonyodalom, ugyanis manapság léteznek csak kamerák eltérő feszültség igényel, vannak olyanok, melyek hangot is rögzítenek. Vehetünk olyan kamerát, mely 20-50mW teljesítményű adót is tartalmaznak, mert csak FPV-zni akarunk, és nincs szükségünk nagy hatótávra. Bolondítja ezt a kérdést még a SmartAudio szabvány. Azonban, de ha úgy tartja kedvünk, már a fedélzeten rögzíthetjük 4K-ban a légi felvételt, jobb minőség érdekében. MicroCam

Alapkészletem első tagját egy kicsiny jószág, mindössze 1.2g, képes hangos videó készítésére, eltérőókusztávolságú lencsével (70, 90, 100, 120, 170° FOV), PAL és NTSC szabványú  kivitelben is kapható. Érzékelője CMOS, 600TVL,  1/4″, 648 × 488. Mivel tápellátása 3,7-5V (50-70mA)közötti feszültséget igényel, ezért kiváló a kis, egycellás LiPo akkumulátorral üzemelt modellek számára. Kicsi, olcsó, hullámzó képet ad, de mit is akarunk 4 gombóc fagylalt áráért? Kevéssé többért lehet kapni hasonló kategóriájú kamerát 700 illetve 1000 képsorral, azonban utóbbinak nincs sok értelme Micro Eagle 720 soros analóg standard esetén (PAL, NTSC), csak leterheljük az elektronikát fölösleges számolással és kb 30%-al növeli képátviteli késleltetést. [videó]

Analóg kamerák megfizethető csúcsát jelenleg a RunCam és a Foxeer termékei képviselik széles választékban. Kiváló színdinamikának és gyors adaptációs képességnek köszönhetően kedvelt tárasai lettek a modellezőknek. Cadex szorosan a nyomukban, és bármikor jöhet egy másik versenyző és felborzolja a kedélyeket. Azonban a tudni illik, hogy a mai technológiai hozzávetőlegesen 3-5ms min. késleltetést tud produkálni, a kijelző pedig, 25-100ms hozzáad. JF-01 Mini AIO

Következő nehézségi szintet képviselnek All-in-One kamerák. Van is a dobozban egy JF – 01 Mini AIO FPV kamera. Kelemenesen parány, de kezelhető: 148° FOV, 1/3 colos CMOS érzékelő, 800 képsor, beépített 25mw 5.8GHz-es adó (40 csatorna között nyomógomb segítségével válogathatunk), lóhere antenna, 3,6-5,5V tápfeszültség tartomány (~400mA fogyasztás), és mind ez 5 grammba csomagolva (alu tokozás nélkül). Ez a teljesítmény bőven elegendő multirotoros barátainkhoz. [videó] Aki ennél jobb minőséget keres, annak tudom ajánlani az FX798 sorozatot vagy a Realacc TX48-ot.

mobius-vs-mini-300x225 Az én szemléletemben a következő szintet a videó rögzítésére alkalmas készülékek képviselik, de ahhoz, hogy FPVre is használhatók legyenek, szükségünk van AV kimenetre vagy digitális adatátviteli közegre (pl., WiFi). Tagadhatatlan tény, hogy videórögzítés terén, manapság HD/4K minőség az elfogadott minőség. Az én kedvencem a Mobius illetve utódja, Mobius Mini. [videó] Utóbbi tulajdonságaiból legfontosabbak: 1920 x 1440 x 30 fps, 1920 x 1080 x 60 fps, fotó 2688×1512, FOV 110° ill., 135° lencsétől függően, 300 mAh LiIon akkumulátor, mely 30 perc videóra elegendő, de támogatja a külső áramforrást is, – mindez 27g tömegbe sűrítve.

FPV szemüveg kispénzűeknek

By , 2017. December 7 10:34

2015

Az FPV világ igen csábító a modellezők számára, és nem a legolcsóbb modellezési kategóriába tartozik. Azonban léteznek pénztárcabarát megoldások, de ezek igényelnek némi türelmet, ügyességet és extra munkát. De ez általában is igaz a modellezésre, és aki egyedül építi a modelljeit, ezzel tisztában is van.

Pár év eltelt azóta, hogy foglalkoztam a Trimersion szemüveg témájával, de megint jött a kisördög. Kerestem számomra kellemesebb megoldást, és “meglepő” módon, pont a DIY berkekben találtam erre és kicsit finomítottam rajta (véletlenül). Most már az én finnyás szememnek is megfelel az eredmény, és a kis lelkem is élvezi a látványt.

Az alap koncepció: vegyünk egy olcsó 3,5″ kijelzőt (a nagyon olcsók általában 480 x 272 felbontással rendelkeznek, a drágábbak 5″ és 800 x 480) , tegyük bele valami dobozba és föléje egy Fresnel-féle lencsét (A4, középről kivágva, recés oldal szem felé, kicsit ívelve), és kész is van. Ez a megoldás annyira népszerű lett, hogy későbbiekben a kínai gyártok is beszálltak némi haszon reményében. Egy szerényebb kétszemélyes vacsora arából meg is vehető a boltokban.

SAMSUNG 2 3 4 6 5

7 Az én tekintetem megakadt egy 3D szemüvegen akadt meg, melyet mobiltelefonokhoz terveztek. Semmi komoly technológia: telefon, lencse, fekete doboz. Sajnos, a keretben van egy választó sík, azt ki kell operálni, mert ha nem, nem működik a berendezéses; duplán látunk tőle. A lencsékkel is közelebb kell tenni, ugyanis a 3Dvel szemben, én egy képet szeretnek nézni. 20 perces szisztematikus anyagpusztítás után, már majdnem jó, de a perifériába még mindig van valami zavaró. Ahogy utólag kiderült, a szem-távolsághoz képest túl kicsi a lencse. Egy kis mérgelődés után jött az ötlet: “..hát van nekem műszerész szemüvegem cserélhető lencsével!” Belepróbáltam, és láss csodát! A kép tiszta, nem lóg be/ki semmi, és még a dioptria korrekció megoldott lencse cserével. Ezután már bátran merem véglegesíteni a módosításokat.

Kiszedtem az “öntapadós” tappancsokat, amelyek meg a telefont tartották volna, kiszedtem a régi lencséket. A korábbi lencsék mozgatására szolgaló kis nyílásokat kiszélesítettem, hogy be lehessen pattintani az új lencséket illetve fekete epoxigyantával eldolgoztam a hézagokat, lyukakat, ahol belóghat a fény és javítottam a doboz alkotó elemeinek illeszkedésén is. Türelmetlen voltam és belepróbáltam a Lumia 535 készülékemet (4″, quarterHD, IPS display) és kellemesen csalódtam. A kép 90%-ban kitöltötte a látóteremet, nagyjából olyan érzés, mint elülső 1/3-ból nézném a mozit. Kicsit vissza is veszek a lencséből. 3x bőven elegendő. Így lett a FOV kb. 90°. Nekem pont jó :). Ezután már csak az a kérdés, hogy milyen minőségre vágyunk. Sajnos a minőség a kép késleltetési mutatójára negatívan hat.

8_0 Okostelefon FPV-hez.

A következő feladat: nagy felbontású kijelzőt szerezni 7″ alatt. Az alkatrészárak igen borsósak ebben a szegmensben. Mást kell kitalálni. Egy kis kutatás után úgy döntöttem, egy fél-HD vagy HD kijelzőjű telefon lesz az áldozat, úgyis rám-fér egy telefoncsere. De hogyan gyömöszöljem bele az analóg jelet? Ha létezik OTG USB kábel, adatokat tudok küldeni a telefonnak, akkor csak létezik olyan is, mellyel képeket/videó is tudok küldeni. Kis bogarászás után találtam pár megoldást. Ehhez szűkségünk lesz egy Laser BGC, FEBON100, UVC-XY (MINE VCAP2900), EZCAP.TV 281 vagy EasyCAP (STK1160, UTV007) digitalizáló eszközre. Igény szerint kibővíthetjük őket vezeték-nélküli modullal, és ezáltal direktbe fogadhatjuk a járművünk adását. A digitális jel az USB csatlakozón jelenik meg. Ezt a csatlakozót OTG kábel segítségével csatlakoztathatjuk a mobil eszközünkhöz (pl., Androidos mobil telefonhoz). OTG kábel helyett használhatunk egy másik vezeték-nélküli adót, mely összekapcsolható a mobileszközünkkel (pl., iPhone) Wi-Fi-n keresztül. Ha régebbi Android rendszer használunk, szükségünk lehet UsbWebカメラ szoftverre a kép megjelenítéséhez (vagya Camera FI). EasyCAP eszközhöz fizetős szoftverre is szükség lehet: EasyCap Viewer. 1493692051_24 Videókép rögzítéséhez használhatjuk az AZ Screen Recorder

Az én konfigurációm egy HD kijelzőjű Chuwi HI8 Super 7 colos tábla gép adja a kijelzőt. Ehhez OTG kábel segítségével egy UTV007 chipes EasyCAP digitalizáló lett csatlakoztatva. Kép megjelenítéséhez  EasyCap Viewer szoftvert használok. Mivel a szoftver elsődlegesen autók hátramenetét hivatott segíteni, ezért az FPV felhasználáshoz alapbeállításokat módosítani szükséges.

2017

Mára a WiFi alapú videóközlés igen elterjedt a bevezető/közép-kategóriás szektorban. A telefonok tudják a Full HD-t, ezért probléma is megoldódni látszik. Egyes FPVre szakosodott gyártók megfizethető OTG kompatibilis digitalizálókat dobtak a piacra (Eachine ROTG01 UVC), melyek akár Windows, akár Android alapú rendszere csatlakoztathatóak. Beépített szkennerük 150 csatornát képes megkülönböztetni 1493692051_25 5,8GHz tartományban. Ennek eredménye képen, már nincs szükség külön kijelzőre, ha nem versenyző az illető. Használata könnyű, Windows rendszerek USB2WebCamera -ként ismerik fel, így munka után máris lehet menni ki a rétre ;). Megjelentek kétantennás, valós diverzitással rendelkező eszközök is, bár a tesztek nem igazolták az árukat középkategóriában. Mobilos videószemüvegek széleskörű promócióknak köszönhetően pedig jelentősen levitte az árakat (valahogy így került a Trimersion is az FPV világába).

Pozitív tulajdonsága még a ROTG01 UVC -nek, hogy van rajta analóg videó- és audio-kimenet, vagyis nem csak USB-én keresztül tudjuk használni, azonban analóg módban, sajnos, nem látjuk a frekvencia adatokat szkenneléskor, illetve csak akkor kapunk képet a kijelzőre, ha zárolt egy csatornát szabványos videó jellel.

Számos esetben a TV méretű megjelenítés kényelmesebb, ilyenkor kereshetünk egy leharcolt laptopot, és egy vezérlő hozzáadásával (pl. Universal LCD Controller Board TV Motherboard VGA/HDMI/AV/TV/USB Interface), hordozható TV-t készíthetünk belőle, vagy átköltöztethetjük a nagy-képernyős TV-nket az autó csomagtartójába és egy olcsó 75W inverterrel elláthatjuk 230V feszültséggel a járművünk akkumulátoráról.

Igényesebbek számára, természetesen, még mindig ott van a FatShark, DJI, FlyZone.

https://sites.google.com/site/lcd4hobby/5-lcd-as-pc-hdmi-av-tv-multidisplay
http://eu.banggood.com/Wholesale-Warehouse-V59-Universal-LCD-Controller-Driver-Board-PCVGAHDMITVUSB-Interface-wp-Uk-955022.html
http://www.ebay.co.uk/itm/271706539334?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.co.uk/itm/201085096820?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Az V59 tud MKV-t lejátszani USB-ről

Craig 15″ TV 12v

HeadTracker
+wireless http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1227871

 

Multikopter építése

By , 2016. May 26 19:44

tiny-quadcopter Sokáig próbáltam ellenállni a csábításnak, hogy legyen egy saját multirotoros járművem, azonban úgy esett, hogy a sors szele befújt egy MultiWii SE Flight Controller v2.5 vezérlőt és négy 20A SimonK firmware-el töltött motorvezérlőt. Mint minden rendes műhelyben, nálam is akadt négy darab egyforma motor. Minden adott ahhoz, hogy egy új jármű kerüljön a hangárba.  Tartottunk egy rövid “meetinget”, ahogy divatos szóval említve az esti sörözést, és kiderült, hogy a társaságban másnak is furdalja az oldalát a kíváncsiság, úgy-hogy elindult a tervezés… . Mivel a társaság elég heterogén érdeklődési kört illetően, így két eltérő koncepció kezdett kikristályosodni: kell egy kis fürge jószág, mellyel lehet “szakítani”, és egy másik, mely inkább stabil, és fotózásra alkalmaznánk. Hogy ne vesszen össze a csapat, mindkettőt megépítjük, de kezdjük a nyugodtabb testvérrel.

Rendszer váza. Első váznak egy F450 klónt választottam. Nem azért mert nagyon jó, hanem inkább az előfordulási gyakorisága miatt. Első ránézésre nehéz, mint a sár, és ahogy hallottam, nagyon törékeny, azonban már a sarki fűszeresnél is lehet venni pótalkatrészt hozzá. Elsőre megteszi. Későbbiekben majd alakítjuk.

Repülésvezérlő. Mivel mi is hozott anyagból építkezünk, ezért a MultiWii SE vezérlővel ismerkedünk először. Fontosabb jellemzői:

002 súly: 9,3g
méret: 40×40×11,6mm
furattávolság: 35×35mm, 3,1mm furattal
ATMega 328P MCU
MPU6050C 6-tengelyes gyro/gyorsulásérzékelő (Motion Processing Unit)
HMC5883L 3-tengelyes digitális magnetométer
BMP085 digitális nyomásérzékelő
PCA9306DP1 jelszint illesztő
Bemeneti jelek: 6 PWM jel
Kimeneti jelek: 4/6/8 PWM jel (motorvezérlés) kéttengelyes kamerastabilizátor támogatással
FTDI/UART port  firmware frissítéshez, Bluetooth modulhoz vagy LCD kijelzőhöz; I2C port szenzorokhoz, GPS-hez, kijelzőhöz. A vezérlővel következő modulok érkeznek: CN -06 GPS vevő, I2C-GPS NAV Modul,  Bluetooth adapter, CRIUS CO-16 OLED Display Modul.

Azonban mégis nyert a kíváncsiság és egy KK2.1.5 mini vezérlővel kezdjük az ismerkedést.

súly: 8.6g kk2-mini-fcb
méret: 36x36x11.5mm
furattávolság 30.5×30.5mm
Atmega644 PA MCU
MPU6050 InvenSense Inc.
Tápfeszültség: 4.8-6.0V
AVR interface: 6 ISP.
Bemeneti jelek: 5 PWM (1520us)
Kimeneti jelek: 4/6/8 PWM jel (motor-/szervó-vezérlés) kéttengelyes kamerastabilizátor támogatással
LCD méret: 24*18mm
4 miniatűr gomb (3.3*4.2mm)
Feszültség érzékelő.

Motor és légcsavar.
Erőműnek 4 darab 2208/8 BL motort szereltem a vázra (2600KV). Előző tapasztalatok alapján bőven elegendő húzóerőt termelnek 10×4,5″ esetén. Első tesztekhez azonban 6×3,8″ légcsavarokkal kezdem, hogy ne szokjon el a masina, természetesen, “frekvencia zavar” miatt ;)

KK2 vezérlő beállítása. Gyári használati útmutatóból, sajnos, nem nagyon lehet beállítani a kis okoskát, különösen ha először van szerencsénk a hasonló eszközhöz. Ezért el kezdtem kutakodni egy kicsit és találtam is egy kis videót mely utasításai alapján már egyértelműen el lehet indulni (Quadcopter build – KK2.0 initial setup – eluminerRC). Ennek értelmében a következő lépésekkel kezdjük:

 • Távirányíró bekapcsolása, utána vevő egység és fedélzeti elektronika
 • Gyári beállítások visszaállítása (Factory Reset)
 • Gyorsulásérzékelők kalibrációja (ACC Calibration)
 • Üzemmód-kapcsolása (Self-Level [AUX, yes, yes])
 • Egyéb beállítások (Misc. Settings [Dampening: 0-30, Alarm 1/10 volts: 90-105 3S esetén])
 • Motor konfiguráció betöltése (Load Motor Layout: Quadcoppter X), motorirányra odafigyelni!
 • Vételi jel tesztelése (Receiver Test) mind az 5 csatornán
 • Távirányító (sub)trimelése 0 értékek vételéig semleges állapotnál
 • Helyes válaszirányok beállítása távirányítón (Revese, Invert)
 • PI értékek szerkesztése (PI Editor: Roll 30, 100, 0, 20; Pitch 30, 100, 0, 20; Yaw 50, 20, 0, 10)
 • Ön-kiegyenlítés beállításai (Self-Level Settings:PGain:70, PLimit:20)
 • Motorvezérlők kalibrálása (áramtalanítjuk a fedélzeti elektronikát és a vevő egységet, a házkart felső végállásba helyezzük, a KK2 két szélső gombját benyomva tartva áram alá helyezzük a vevőt és a KK2 vezérlőt [beep-beep], ezután a gázkart alsó végállásba helyezzük [beep]. Ezután elengedhetjük a két benyomott gombot.)

Ezután már feltehetjük a légcsavarokat, ha lehet, kisebbet, mint amit végső konfigurációban használni szeretnénk, de az is megteszi, ha csak celluxot/ragasztó szalagot helyezünk a motor tengelyere, és megfigyeljük a motorok irányát, reakcióját eltolásra, élfordításra. A vezérelektronika további lehetőségeiről és beállításairól az azonos felépítésű korábbi vezérlő nem hivatalos felhasználói könyvében megtekinthetőek.

High P gain will result in a high frequency oscillation

High I gain will resultin a low frequency oscillation

 

PI gain adjustment process
•Go to the “Receiver Test” menu and use the transmitter trims to set the Roll, Pitch and Yaw values to zero.
•Switch off Self Level.
•Set the I gain to zero for Roll, Pitch and Yaw.
•Hover the multicopter and move in one axis (Roll, Pitch or Yaw) and quickly centre the TX control stick.
•Increase the P gain until the multicopter starts to oscillate when the stick is quickly centred.
•Decrease the P gain slightly to remove the oscillation.
•Repeat for all three axis (note, if you have “Link Roll Pitch” set to “Yes” in the Mode Settings menu then adjusting the PI gains and limits for Rol
l will also adjust the Pitch settings).
•Increase the Roll and Pitch I gain until it flies straight forward/sideways without pitching up or down. It should feel more “locked in”.
•Increase the Yaw I gain until Yaw feels “locked in”. You will see most impact on a tricopter. Leave as default for quadcopter.
Beállítási folyamatot és a hibákat bemutató videó.
PI limits
The PI limits are the percentage of motor power that can be used to apply the correction. These should be left at default. For example, a limit of
20 (20% motor power to apply the correction) will allow 80% of motor power to be used for commanding a change in direction from the receiver.
Servo test: Th. 0 – 90-100; AER ±90-100, direction
Stick Scaling
These settings enable you to adjust the sensitivity of the transmitter stick. A higher number gives a more sensitive response. It is used in preference to increasing the rates in your transmitter. The default values are low for beginners that may not a ppreciate how sensitive the transmitter sticks can be in controlling a multicopter.
•If you want to flip and roll, you will need to increase the Roll and Pitch values.
•Increase the Yaw value to yaw to your liking.

•Throttle is best left at 90. If you increase it too much, full throttle on the transmitter will run the motors at maximum and leave no headroom for the PI control loop to adjust the motors to keep it steady.

Misc. Settings 1
Various settings
Minimum throttle – ensures all motors start at the
same rate. If some motors do not start
when you arm, increase this value. This value also
allows you to change the motor speed if
you have Spin on Arm enabled.
Height Dampening – Compensates for the drop in heig
ht when the multicopter is banked in
a turn. Normally, the pilot will compensate for thi
s dropping effect by increasing the throttle
slightly. The default is 0 (disabled).
Height D. Limit – The percentage of motor power tha
t can be used to apply the correction.
Alarm 1/10 volts – When the flight battery +ve term
inal is connected to the KK2.1.X battery
monitor pin, this sets the voltage alarm threshold
when the buzzer sounds. If you want the
buzzer to sound at 10.2 volts or less, set this val
ue to 102. The default is 0 (disabled).
Servo Filter – Software filter that smooths out the
control signal to servos. Set this value as
low as possible.
Acc SW filter – Software filter in the KK2.1.X code
that smooths out the accelerometer
reading. This value can be increased to mask vibra
tions. The default is 8 which results in a
low pass filter coefficient of 0.03 (8/256). It is
best to leave it at this value.

Esztergagép a láthatáron

By , 2015. May 25 10:55

emcocompact-5-lathe-and-mill-002 Sokat gondolkoztam azon, hogy vegyek-ne vegyek egy esztergagépet, de végül jött egy kihagyhatatlan ajánlat, így bővítettem a “játszóteremet” – hazacipeltem egy szerényebb kivitelű EMCO Compact 5 esztergagépet. Valamiért nem mindenki örült a szerzeményemnek, különösen a csendszerető szomszédom nem, de megnyugtattam, hogy csak akkor fogom használom a gépet, ha már alszik,  hogy ne zavarjam. Bár tény, hogy nem értek hozza, és azt sem tudom, mit fogok vele esztergálni, de rég bennem van az érzés, hogy kell :). Jelenleg lepucoltam, kifújtam a hulladékot belőle, és egy kis időre félretettem, mert előbb művelődnöm kell –  ez már nem játék. De segítenek a srácok a gyárból. És amíg ok ráérnek segíteni, én bújom az internetet, és találtam kis olvasnivaló: Dr. Szabó László: Forgácsolás, hegesztés és egy apró gyöngyszemet 1968-ból.

Első utam az új tapasztalat felé a használati útmutatóhoz vezetett. Bár nem minősül ipari gépnek a masinám, azonban bír “tépni”. Kicsit játszottam a sebesség beállítással. Egyszer-kétszer cseréltem fogaskereket, hogy abban is legyen valami tapasztalatom. Végül egy tapasztalt barátom átnézte a gépet, hozott pá kést, és kipróbáltuk is azokat. Így született a kezem alatt pár hengeres test.

Panorama Theme by Themocracy