Fák metszéséről

By , 2016. November 30 19:59

A gyümölcsfametszés tíz parancsolata

  1. Metszés előtt mindenképpen vizsgáljuk át a fát, mérlegeljük a megjelenése alapján, az egészségi állapotát és az életerejét.
  2. Mielőtt metszeni kezdünk, állapítsuk meg, melyik a korona három-négy vázága.
  3. A vázágakat úgy irányítsuk, hogy körülbelül 45°-os (legfeljebb kicsit nagyobb) szöget zárjanak be a törzzsel. Szükség esetén fel- vagy lekötözéssel változtassunk az ágak helyzetén.
  4. Az általános szabály szerint az almatermésűek vesszőit egyharmaddal, a csonthéjasokét kétharmaddal vágjuk vissza.
  5. A leggyengébben növekvő vázágon kezdjük a metszést, és figyeljünk, hogy egymással egy vízszintes síkban maradjanak a vázágak csúcsai.
  6. Engedjünk minél több fényt a koronába! Távolítsuk el a függőlegesen fölfelé növő, illetve a lefelé irányuló ágakat.
  7. A sudárral versengő ágakat mindig távolítsuk el.
  8. A vázágakat és a vezérvessző csúcsát összekötő háromszög csúcs felőli szöge mindig 120°-os legyen.
  9. Ha a vázágakat leváltjuk, a fa magasságából is mindig vegyünk vissza.
  10. Nagyobb metszési sebeket mindig kenjük be sebkezelő szerrel, kívülről befelé haladva, de a közepén hagyjunk egy kis helyet a kicsorduló nedveknek.

Nagyon örülne minden kertész, legyen szó hobbi- vagy profi-mesterről, ha ilyen egyszerű lenne, azonban eltérő koronaformák másfajta szemléletet kívánnak, és eltérő gyümölcsfákhoz néha eltérő koronát célszerű nevelni. Egyes fafajták jobban bírják a metszést, másoknál a természetes formával kell dolgozni, ezért 0. pontnak írnám azt, hogy ismerjük meg az alanyunk természetét, hogy őneki mi a jó, és csak utána kezdjük kaszabolni a koronát.

A cseresznye (nem) metszése
A meggyfák metszése

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy