Disznövény

By , 2016. October 17 12:53

Disznövények kezdő kertésznek.

Muskátli

Az erkélyek kedvelt éke, a muskátli nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is. Bár a muskátlik nem aromás illatukról híresek, érdemes belőlük tartanod néhány cseréppel, hiszen a színpompás virágú növények levele, vagyis annak az illata távol tartja az otthonodtól a vérszívó szúnyogokat és a veszedelmes darazsakat.

A muskátli megfelelő öntözés mellett remekül tűri a meleget és a napfényt, de a tűző nap és tikkasztó hőség helyett inkább a félárnyékos-szélárnyékos helyeket kedveli. Ha naposabb helyen tartod, akkor gyakrabban kell öntöznöd – mégis inkább a szárazabb földben érzi jól magát, ezért ne álljon rajta vagy alatta a víz, mert hamar elrohad a gyökere. Rendszeresen tápláld, kaphatóak speciális muskátliknak ideális tápoldatok is.

A Life.hu tippje: Ha olyan szerencsés vagy, hogy nemcsak egy apró erkélyed vagy nagyobbacska teraszod van, hanem egy szép kerted, akkor a rovarok távoltartására kísérletezhetsz diófával, cédrussal vagy eukaliptusszal is. De jól jöhet még néhány tipp is!

mentha_c397_piperita_-_kc3b6hlere28093s_medizinal-pflanzen-0951 Macskamenta vagy borsmenta

A mentafélék kellemes, friss illatát biztosan te is szereted, a repülő rovarok, például a legyek vagy szúnyogok azonban ki nem állhatják. Az erkélyeden, de akár az ablakpárkányodon is nevelhetsz macskamentát vagy borsmentát, amivel egyértelműen jelzed a repkedő, hívatlan vendégeknek, hogy kívül tágasabb.

A különböző menták nagyon szeretik a vizet és a fényt, ezért mindig gondoskodj arról, hogy a növénykéid földje nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben, és elegendő fény érje, ugyanakkor a tűző napfénytől óvd. A hőséget sem szereti, inkább a hűvösben érzi jól magát a macskamenta és a borsmenta is. Szereti a tápanyagokban dús talajt, a rendszeres tápoldatozást újabb és újabb illatos levelekkel hálálja meg. Ha így teszel, évekig virulni fog a mentád, mindig lesz friss fűszered vagy teafüved belőle, a zümmögő látogatóktól azonban nyugtod lesz.

Dohányvirág

A dohányvirág és a növény, amelyből a dohányt készítik, nem egy és ugyanaz! Abban viszont mégis hasonlítanak, hogy a rovarokat távol tartják erőteljes illatukkal. A dohányvirág illatos, lila, rózsaszín vagy fehér, csillagformájú virágai a kellemetlen szúnyogokat és legyeket messzire űzik, a szépséges pillangókat viszont mágnesként vonzzák.

A dohányvirág nem különösebben igényes növény, napos és árnyékos balkonokon is jól elvan, megfelelő ápolás mellett tavasztól őszig virágzik. Nem igényel különösebb ápolást, ha száraz a földje, locsold meg, ha nem fejlődik megfelelően, ösztönözd az öntözővizébe kevert tápoldattal. Fontos: a dohányvirág minden része mérgező, így tartsd távol a kisgyerekektől vagy a házi kedvencektől!

Levendula

tihanyilevendulapalanta_bokor21 Bizonyára te is tettél már szárított levendulacsokrot a szekrényedbe a ruhazabáló molyok ellen, de azt talán nem tudtad, hogy a cserépben vagy virágládában tartott szépség más rovarok, többek között a legyek és szúnyogok ellen is hatásos.

A levendula abszolút neked való, ha nem vagy született kertész, hiszen kifejezetten igénytelen növény. Állja a meleget, a hideget, a szárazságot, nem különösebben tápanyagigényes virág, a cserepében tocsogó víz azonban nem tesz jót neki, ezért csak akkor öntözd, ha már szikkadni kezdett a földje. Ha levendulát tartasz, nem lesz gondod a molyokra, legyekre és szúnyogokra, de az amúgy hasznos méhecskék imádják a levendula illatát. Ezért ha a méheket sem kedveled, inkább ne ezt a növényt válaszd rovar-távoltartásra.

A Life.hu tippje: Nem csak a szépséges virágok, hanem konyhakerti növények is megvédenek a lakásodba berepülő “pilótáktól”. A paradicsom-növény kipárolgása elriasztja a betolakodókat, egy-egy szelet friss paradicsommal pedig a csípések viszketését is enyhítheted.

Körömvirág 73009121

Egyszerű, de nagyszerű – ennyivel tökéletesen jellemezhető a körömvirág. A kalendula néven is ismert növény nemcsak gyógyítónak, hanem rovarűzőnek is kiváló.

Ha a körömvirágodon megjelennek tavasszal az első sárgába forduló bimbók, megnő a tápanyag- és vízigénye, erre különösen akkor figyelj, ha napos, meleg helyen tartod. Homokos, könnyű virágföldben érzi jól magát. Jól tűri a hőséget és a tűző napot is, a huzatra, a sötétre és a hidegre azonban érzékeny, a fagy pedig azonnal végzetes lehet a körömvirág számára.

Szegfű

011445981 A szegfűt szinte a rózsával egy lapon emlegethetjük, ha a legnépszerűbb vágott vagy kerti virágokról beszélünk. A hatalmas rózsabokrokkal ellentétben a szegfű cserépben vagy balkonládában is jól érzi magát, sőt, a rovarokat is távol tartja az otthonodtól.

A szegfű inkább a hűvöset, de a világos, napos helyeket kedveli, széltől, huzattól mindenképpen óvd a karcsú, magas szárú virágot! A tápanyagigénye viszonylag nagy, fontos számára a minőségi virágföld és a rendszeres tápoldatozás ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. A szegfű igazán “iszákos” növény, gyakori öntözést igényel, de a cserepében soha ne álljon a víz!

A Life.hu tippje: Soha ne álljon a víz a növényeid tálkájában, a vízben ugyanis elszaporodhatnak a szúnyoglárvák. Ha pedig “szúnyogtenyészeted” van az erkélyeden, akármennyit is tartasz a fent felsorolt szúnyogűző virágokból, nem úszod meg csípések és éjszakai zümmögés nélkül. Ezért mindig öntsd le a vizet a virágok alól, amelyet nem szívnak fel vagy nem párolog el néhány óra alatt.

http://www.parafa.net/ov.htm
http://www.auro.hu/

Kínai lilabogyó (Callicarpa sp. )Callicarpa

A felfele törő habitusú, 1,5-2 méter magasra növő cserje.  Kihajtáskor levelei bronzosak, majd nyárra bezöldülnek. Nyár közepén örvökben liláskék virágokat hoz. A levelek ősszel rózsaszín-piros árnyalatúvá válnak, a virágokból pedig előbb zöld, majd októberre liláskék bogyók fejlődnek, melyek lombhullás után is a veszőn maradnak. Jól alkalmazkodó növény, de a szárazabb talajt kedveli. Fiatalon fagyérzékeny, ezért télire a tövét takarni kell. Napfényes, meleg helyre ültessük, és tavasztól őszig rendszeresen táp-oldatozzuk. A beporzáshoz 2-3 tőre van szükség.

Madárbirs (Cotoneaster sp. )

Cotoneaster

Örökzöld és lombhullató fajtája is van, némelyik bokros növekedésű, de van talajtakaró is közöttük. Több, magasabb díszcserjékkel vagy fákkal a hátterében nagyon szép beültetéseket hozhatunk létre. Lassú növekedésű, ezért kisebb kertekbe is telepíthető. Levelei mellett virágaival és terméseivel is díszértő növény a kert változó színfoltja lehet. Levelei sötétzöldek, így évelőkertek háttérnövényének is használható. Virágainak színe fehér. A nyári hónapokban virágzik. Termésének színe piros. A talaj kémhatásával szemben nem támaszt túl nagy igényeket. Jó szárazságtűrő, de az ültetési évben érdemes a hosszan tartó száraz időszakban öntözni. A kert napos, vagy félárnyékos részére ültessük. Lombhullató.

Díszalma (Malus sp. )

Malus

Többféle változatával találkozhatunk az árudákban. Kisebb kertekben a szomorúra oltott, csüngő fajtát válasszuk, a kis helyigénye miatt. Nagy értékük, hogy virágukkal és termésükkel egyaránt díszítenek, sőt színes lombú fajták is vannak közöttük.

Piros díszalma: ez a piros virágával és őszi piros terméstömegével kettős díszt adó faj. Széles termetű, alacsony fa vagy bokor. Levelei kihajtáskor pirosak, gyakran nyáron is pirosas zöldek maradnak. Hajtásai, vesszői barnásvörösek, virágai a többi díszalmáéhoz hasonlóan április végén-május elején nyílnak. Jókora cseresznye nagyságú, piros almácskái sokáig, gyakran december közepéig a növényen maradnak.

Magyal (Ilex sp. )

ilex

Az alapfaj általában 3-15 m-ig nő meg. A levelek széle fodros , szúrós hegyűek, 10 cm hosszúak, 5 cm szélesek. Illatos virágai fehérek vagy rózsaszín árnyalatúak, tavasz végén május-június nyílnak. Termése borsó nagyságú, élénkpiros. Viszonylag szárazságtűrő, de az öntözést meghálálja. A tápanyagban gazdagabb talajokat szereti, meszes talajokon is jól fejlődik. Fiatalon kissé fagyérzékeny, a napos és félárnyékos helyeket szereti. A piros termésekkel megrakott növények különösen havas teleken, rendkívül impozáns díszei kertjeinknek. Magról könnyen szaporítható, de a fiatal magoncok fagyérzékenyek. A változatokat nyár végén félfás dugványozással szaporíthatjuk.

Fagyal ( Ligustrum sp. )

Ligustrum

3 – 5 méter magas, sűrű, mereven felálló ágú, lombhullató cserje. Levelei fényes sötétzöldek, sokáig -az első fagyokig a növényen maradnak. Sárgásfehér, illatos virágai 10 cm-es bugákban június – júliusban nyílnak. Kékesfekete terméseit ősszel hozza. Általában középkötött, kötött kerti talajokban érzi jól magát, napos vagy félárnyékos helyen. Sövények kialakítására kitűnően alkalmas, a metszést jól viseli.

Japán szentfa (Nandina sp. )

nandina

1.-1.5 m, örökzöld növény a bambuszhoz semmi köze, a borbolyafélék családjába tartozik. Japánba újév táján a házi oltárt díszítették vele. Gyéren felálló ágú cserje, apró fehér virágai, májusban nyílnak. A novembertől beszínesedő termésbugák, borsó nagyságú bogyói, egész télen át ékesítik a bokrot. Normál kerti talajt, rendszeres öntözést igényel.

Korallberkenye ( Photinia )

Photinia serrulata

3 – 3,5 m magas gyors növekedésű, szép, fényes lombú örökzöld cserje. Fiatal hajtásai élénk vörös színűek. Napos vagy félárnyékos helyre, védett fekvésbe ültessük. Szép, magas sövény nevelhető belőle.

Tűztövis (Pyracantha sp. )

Pirachanta

Sűrű ágrendszerű, metszést jól tűrő, tövises 2-3 méter magasra növő örökzöld bokor. Legfőbb díszítőértékét színes bogyótermése adja, mely lehet piros, sárga, narancssárga. Napos helyen fejlődik legszebben, de az árnyékban is megél. A talaj típusára nem túl érzékeny. Ültethetjük szoliterként, vagy a különböző színű terméssel rendelkező fajtákkal cserjecsoportba, vagy sövényként.

Kányabangita (Viburnum opulus )

Viburnum

Mereven felálló tőhajtásai és bókoló oldalhajtásai vannak. Kifejlett korára magassága 4 – 5 méter. Virágai sárgásfehérek, 3 – 5 mm átmérőjűek, 7 – 12 cm-es bogernyőben csoportosulva, a szélén steril, 1,5 – 2 cm-es virágokkal május – júniusban nyílnak. Termése 1 cm-es piros bogyó, ami télen is az ágakon marad. Humuszban gazdag, tápdús talajt és tűző napot kedveli, de félárnyékot is jól tűri. Mészkedvelő növény.

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy