Rub, rub, rub …

By , 2025. April 18 15:02

Egy jól összeállított rub, vagyis száraz fűszerkeverék, mely alapját képezi egy zamatos, izékben gazdag, összetett bárknak, – vagyis isteni fűszerkéregnek. Persze, itt közbejön az ízlés, amiről nem vitatkozunk. Különösen jó kis játszóteret nyújt a kísérletezni vágyók számára.
Szárazabb húsoknál olajjal vagy mustárral javíthatunk a tapadáson, elősegítve a bark képzést.

x feketebors
x szecsuani bors
y fehér bors
z chili
+ paprika, koriandermag, római kömény, mustármag, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, koriander (esetleg pácolási idő alatt friss fűszernövény-ágakkal fedni)
+ pelyhek: hagyma, fokhagyma, zeller, cékla
+ citrombors, citromhéj, narancshéj, ecetek

Alap:

  • 1 ek. durva só
  • 1 ek. durvára tört bors
  • esetleg 1ek. foghagymapor

Texas-i vonal

5 rész só, 5 rész őrölt paprika, 2 rész frissen őrölt „vegyesbors”, 1 érsz fokhagyma granulátum.

Általános rub

  • 1 ek só
  • 1 ek puha, sötétbarna cukor
  • 1 ek pirospaprika (magyar)
  • 1 ek chilipor
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk vöröshagymapor
  • ½ tk őrölt feketebors 

Szárnyas alap-rub

  • 1 ek só
  • 1 tk curry-por (nem csípős)
  • 1 tk chilipor
  • 1 tk őrölt koriander
  • ½ tk őrölt római kömény
  • 1 tk frissen őrölt fehérbors
  • 1 tk citrombors

Világos oldalas rub:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek só
  • 2 ek nyers nádcukor
  • 1 tk borókabogyó
  • 1 tk ánizskapor
  • 1 tk mustármag
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk frissen őrölt fehérbors
  • 1 tk chilipor
  • 2-3 rozmaringág

Ez a fűszerkeverék jól működik oldalason és csirkén egyaránt. Van aki nem tesz bele cukrot és nem szentírás, mindenki alakíthatja ízlése szerint.

4 ek barnacukor
1 ek só
1/2 ek piros paprika (lehet vegyes)
1 ek tört pirospaprika (édes)
1/4 ek őrölt fűszerkömény
1/4 ek durvára őrölt fekete bors
2 ek fokhagyma granulátum
2 ek hagyma granulátum
1 ek Provence-i fűszerkeverék
1 ek mustármag
1 ek őrölt édeskömény
1 tk őrölt fahéj

Helyezzük minden hozzávalót egy közepes tálba, és alaposan keverjük. Konyhai robotgépben is össze lehet keverni, bár akkor veszít a textúrájából. Légmentesen záródó edényben 1 hónapig tárolható.

Csirke esetén kicserélhetjük a fekete borsot fehér borsra, édesköményt és fahéj őrleményt oregánóra és korianderre ízlés szerint.

Pár szó a csomagolásról: ne siessük el a csomagolást. Engedjük a ropogós kérget kialakulni. Amikor ezt elértük lehet csomagolni (1 réteg sütőpapír, 1-2 réteg alufólia). Ha elkapkodjuk, lényegében szétázott fűszereket kapunk a hús mellett :(

Sütés végeztével, ne feledjük pihentetni a húst, különösen igaz ez marha szegyre és oldalasra, illetve sertéslapockára. Ha van rá mód, tartsuk a húst 70°C közelében.

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy