Sövény

By , 2016. October 17 12:53

Vannak olyan növények, amelyekből tökéletesen áthatolhatatlan kerítés alakítható ki, ilyen a keskeny levelű ezüstfa, a tűztövis vagy a narancseper. Leküzdhetetlen akadály nő a vadcitromból is, amely kitelel nálunk, és óriási termésével egzotikus dísze is a kertünknek – csak az a baj vele, hogy nehéz beszerezni, ritka vendég a faiskolákban.

És még néhány, a nyírt sövények kialakítására itthon előszeretettel használt néhány növény a teljesség igénye nélkül: aranyvessző, babérmeggy, több borbolyafajta, cserjés pimpó, fagyal, húsos som, örökzöld mirtuszlonc, puszpáng, tuja, törpelonc, gyertyán, mezei juhar. Általában elmondható, hogy nyírt sövényt akkor érdemes telepíteni, ha a kert épített jellegét kívánjuk hangsúlyozni.
Lombhullatók, amelyekből magas, áthatolhatatlan sövényt lehet nevelni: galagonya, mezei juhar, gyertyán, orgona, lepényfa, narancseper, homoktövis, olajfűz.

galagonya21 acercampestresovenytavasz1 kozonseges_gyertyan_oth_1143-2_vbig1 6040-berberis-julianae-aef12arborboy-blogspot-com1 maclurapomifera31 hippophae-erhamnoides-homoktc3b6vis1 elaeagnus_2_11

Lombhullatók, amelyekből finomabb, alacsonyabb sövény nevelhető: zöld és piros levelű sóskaborbolya, vörösgyűrű som, papsapka, mályva, közönséges és tarka levelű fagyal, Turkesztáni szil

31_0 547-cornus-sanguinea_1303571795_2801 798052581 32 sarga-tarka-szeleslevelu-fagyal-11965-4901

Örökzöldek: puszpáng, babérmeggy (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’), tarkalevelű babérsom, magyal, tuja (Thuja orientalis, T. plicata), tiszafa, hamisciprus (Cupressocyparis leylandii), boróka, hamvas lucfenyő, tűztövis

120197_jpg_103243_406_4881 magyalhoux_aureo-marginata01 tn_1dscf98181 sam_07041 juniperus-chinensis-stricta-boroka pyracantha-orange-glow

Egy tű- vagy pikkelylevelű sövényszakasz után (tuja, tiszafa, hamisciprus, stb.) felületi kontrasztot jelent egy lomblevelű örökzöld (babérmeggy, babérsom, bangita, tűztövis vagy magyal) sövény.

Árakról

Az egyik legolcsóbbnak mondható sövény a télizöld fagyal, amelyet már 100 forint alatt is megvásárolhatunk. Nem sokkal drágább a himalájai madárbirs, amely piros bogyóinak köszönhetően vált népszerűvé. Gyertyánt nagyjából 200 forintos áron vásárolhatunk, de ez esetben is lehetnek árbeli eltérések. Mindhárom növény szabad gyökerű, így ezek ültetése a tavasz beköszönte előtt kell, hogy megtörténjen.

Lepényfa cserjéket 300-400 forintért vásárolhatunk, de a Júlia borbolya is hasonló árfekvésben kapható. Ezekből a növényekből áthatolhatatlan falat tudunk nevelni és biztonságosabb, mint egy épített kerítés. A  tövisek visszatartó erejűek.

Kissé magasabb árkategóriát képvisel a fekete berkenye (ehető sövényfajta), a kerti tamariska, a kökény bokor, a mályvacserje, a pompás japánbirs, a sokvirágú rózsa (vadrózsa) és a téglavörös japánbirs. Ezek hozzávetőlegesen 500-600 forintos áron vásárolhatók. 61

Hortenzia
A hortenzia a savanyú, laza, tőzeges földet szereti. Ne ültessük tűző napra, mert megéghet a levele. A tövek között egyméteres távolságot hagyjunk.
Tipp: Akkor lesz szép, dús a hortenziánk, ha nem nyírjuk. Minél inkább ritkítjuk, annál kevesebb bimbót hoz.

Futtassunk loncot (Lonicera halliana)
b124f8eb6b559dbebcb04784493918651
Erős szárai gyorsan nőnek, ezért kerítés takarásához, pergola és lugas kialakításához jó szívvel ajánljuk a fehér, sárga vagy lazacszínű virágokat hozó futónövényt. Napos és félárnyékos helyre ültessük, lehetőleg nedvességtartó talajba. A lonc bokros növekedésű, ezért a tövek között 80-100 cm helyet hagyjunk ki.
Tipp: Meghálálja, ha időnként trágyázzuk.
Jazmin – nem vastagodik a szára, illatos.

A fagyal
Bármilyen talajban – még a sziklás, kavicsos földrétegekben is – megél ez az abszolút igénytelen zöld sövénynövény. Jól bírja a fényben és tápanyagban szegény helyet, ezért a kevésbé ráérő kerttulajdonosok is bátran választhatják. A fagyal szépen alakítható formára, és gyors növekedésű.
Tipp: Ha dús sövényt szeretnénk nevelni belőle, két sorban, egymástól 50 cm távolságra ültessük a töveket.

• A tövek alá tegyünk tápanyagban dús humuszréteget, így jobban fejlődnek. szil
• Az ültetés után egy hónapig bőségesen locsoljuk őket.
• Egy hónap elteltével megkezdhetjük a bokrok trágyázását. Vízben oldjunk fel nitrogénműtrágyát, és azzal öntözzünk, hogy segítsük a növekedésüket.
• Sose hanyagoljuk el a nyírásukat, különben felritkulhatnak. A sövényeket trapéz alakúra formázzuk, hogy a napfény elérje a bokrok alsó részeit is.
• Az ültetés évében csak alakítgassuk a sövényt: azokat az ágakat vágjuk le, amelyek hirtelen megerednek. A második évtől kezdhetjük a metszést.
• Nyáron a nagy szárazságban hetente kétszer locsoljuk a sövényt, főleg, ha szikes, kavicsos a talaj, mert az kevésbé tartja meg a vizet.


064f662a663b37a68cba62ce5f9458a21 Turkesztáni szil – Pusztaszil – Ulmus Pumila

A pusztaszil (Turkesztáni szil) megfelelő gondozás mellett 2-3 éves időtartam alatt üdezöld, betegségeknek ellenálló, akár 2-3 méter magas, zárt sövényfalat alkotni (0,5-1m/év). Ágrendszere sűrű, és minél többet metszük annál sűrűbb. Így gyorsan eltakarja a szomszéd tűzfalat, vagy megállítja a nyargaló szelet. Az Alföld tápanyagszegény talajain is jól megél, igaz itt fejlődése lassabb. De ha pótoljuk az igényeit (évente 1x tartós műtrágya) itt is ugyanolyan gyorsan fejlődik. Vízigénye viszonylag alacsony, de az ültetés évében rendszeres öntözést kíván.
Az ültetést 2 sorban (cikk – cakk -ban) 20-25 cm-es sor és tőtávolsággal végezzük. Méterenként így 8-10 növény ültetendő.

Spalir készítése

Milyen növényeket válasszunk? A gyümölcsfák közül az alma és a körte a legnépszerűbb. Dísznövényekkel is próbálkozhatunk pl: tűztövis, borostyán, szil, gyertyán, gingko…stb.A formák lehetősége végtelen. Az ültetéssel egy időben már a támaszrendszert alapjait is ki kell építenünk. Az első évben várhatóan nem lesz látványos a művünk -kivéve ha szilt, fd9b0c3b478b96fed7e9b759ada709e01 belgian-fence-300x2251 at1 vagy valamilyen kúszónövényt választottunk. Ültetés után a meglévő ágakat a támaszrendszerhez kell kötöznünk, a formából kilógó ágakat el kell távolítani. Ezt a műveletet kell ismételni évről évre. Évente minimum 3x kell időt szánnunk erre.

A buxust május végén vagy június elején, borús napokon, a tiszafát egyszer, szeptemberben nyírjuk meg, mikor befejezte a növekedést, így egész télen megmaradnak az éles körvonalai.

A gyorsan növő fagyalt és loncot május elejétől szeptember közepéig hathetenként nyírjuk.

Tartsuk észben, hogy az utolsó nyesést ne hagyjuk túl későre, különben ezzel a késői fiatal, puha növekmény előtörését serkentjük, pont jó időben ahhoz, hogy egy korai fagy jól helybenhagyja az egészet, ami nem mutat valami jól.

hosta20patriot1 Talajtakaró

Árnyékliliom

Az árnyékliliom ot levéldísznövényként alkalmazzák, mivel viszonylag rövid időn keresztül virágoznak. Apró virágaik színe fehér, vagy a levendula lila árnyalatai, a halvány levendulától a bíborig. Egyes fajták esetében a virágok illatosak. Alkalmazási lehetőségük is igen széleskörű. Az alacsonyabb, keskeny levelű fajták felhasználhatóak sziklakertekbe, vagy évelőágyak szegélyeinek kialakításához. Az apró levelűek kiváló árnyéki talajtakaró évelők. A nagylevelű fajták szoliterként, csoportokban vagy talajtakaróként ültethetők nagy fák alatti árnyékos helyekre, árnyékos – nedves kertrészekbe. Az árnyékliliomok még a legsötétebb helyeken is megfelelően fejlődnek. Az eltérő hosta fajták társításával összefüggő, nagy árnyékos kertrészeket is változatossá, hangulatossá tehetünk. A virágkötészet felfedezte hosszú vázaéletű leveleiket, ezért vágott zöldként értékesítik azokat. A hosták alkalmazhatók árnyékos évelőágyba, terebélyes fák alatt, szegélyként, vagy csoportosan. A tövek tavasszal az első rügyek megjelenése előtt kettéoszthatók.
Hosta Golden Tiara árnyékliliom – zöld levél, aranysárga széllel
Hosta Sagae árnyékliliom – kékeszöld levél, krém-sárga széllel
Hosta undulata Mediovariegata árnyékliliom – zöld levél, keskeny sárga széllel

Abies balsamea -Balzsamos jegenyefenyőBalzsamos jegenyefenyő

Ez a kis balzsamos lucfenyő, ami lassan nő, tökéletes kis kertekbe. Bárki, akinek valaha volt ilyen növénye, az tanúsíthatja, hogy a legillatosabb örökzöld növény.

Picea glauca albertiana -‘Conica’ Cukorsüvegfenyő

Az Alberta fenyő jogosan az egyik legnépszerűbb törpe örökzöld. Erőfeszítés nélkül megtartja tökéletes kúpos formáját, és az új tavaszi hajtások zöld-citrom színűek.

Juniperus communis

 

Pseudotsuga menziesii- ‘Fletcheri’- Duglászfenyő

Erezett kérge, hosszú kékeszöld tűlevelei, és lapos csúcsa egy gyönyörű ponttá varázsolják. A duglászfenyő magasra nő, de sosem lesz olyan magas mint a nem-törpe unokatestvérei.

Tsuga canadensis -‘Pendula’- Kanadai hemlokfenyő

A neve is jelentése, “ellenálló”,  a “pendula”, szó pedig azt jelenti, hogy sírós. Ámulatba ejtően szép, ha helyet biztosítunk neki, hogy szétterjedjen, főleg ha egy fal mellett találunk neki helyet.

oregoni hamisciprus

Juniperus communis- “Közönséges boróka”

Annyi csodálatos borókafajta van, sűrű és kúszó is. A ‘Compressa’ sűrű, orsó alakú, kúpos törpefajta, ami  új formát és színfoltot visz a kertünkbe.

Chamaecyparis lawsoniana – “Lővér”- Oregoni hamisciprus.

Egy szép magas, piramis formájú, sárga ciprus, ami a kertünknek eleganciát kölcsönöz. Könnyen nő, de mint a többi ciprusféle, ő sem szereti az erős szelet.

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy