Hogyan lehetek pilóta?

By , 2011. November 6 09:42

Vitorlázó pilóta szeretnél lenni? Ha tudod, hogy mindig is erre vágytál, akkor nem érdemes tovább halogatni a döntést. A vitorlázó repülés először is elhatározás kérdése, de kell hozza még szabadidő, némi fizetőeszköz és természetesen csapatmunkára való hajlam. Tanfolyam minimumfeltétele az általános iskolai végzettség, jó általános egészségi állapot. Ha még nem vagy biztos abban, hogy ezt neked találták ki, meg kell látogatni hétvégén a hármashatárhegyi repteret és megismerkedni azzal, mi fán terem a vitorlázó repülés a földön és a levegőben is.

Nem árt az elején tisztába lenni azzal, hogy a vitorlázó repülés rendszeres és meglehetősen sok gyakorlást igényel. Hétvégéken legalább egy napot szabaddá kell tenni, így biztosítva a folyamatos fejlődést. Itt kell megjegyezném, hogy reggel 9.00-kor van sorakozó a reptér üzemnapján, késni nem illik.

Mivel a vitorlázó repülő nem képes magától a levegőbe emelkedni, talajon közlekedni, klubtársak segítsége nélkülözhetetlen – igazi szimbiózis alakul ki. Nyüzsgést figyelve káosznak tűnhet, de kis idő múlva rájövünk, hogy hogy ez egy szerepváltós hangyaboly.

Természetesen, gyakorlati repülést elméleti oktatás előzi meg. Elméleti tanfolyamok ősszel kezdődnek november elején. 15.000 Ft elméleti képzés áráért kapunk tankönyvet, több mint 40 órányi elméleti agy tuningot (péntekenként esti órában a Dagály utcai klub előadótermében).
A gyakorlati kiképzés(75 felszállás), amivel a B vizsgát, azaz az egyedül repülési engedélyt meg lehet szerezni, két részletben is fizethető összesen 150.000 Ft-ot .
A klub havi tagdíja 1.000 Ft/hó, melyet éves díjként egy vagy két összegben is lehet fizetni.
Végül, ahhoz, hogy egyedül repülhess, repülőszakmával kapcsolatos, úgy nevezett szakszolgálati engedély (szakszó) szükséges, melynek kiváltása az orvosi vizsgálattal (Merényi Gusztáv Kórház, Budapest IX, Gyáli út 17-19, 06 1 280 6809) és egy 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványal (4 pipával benne); együtt hozzávetőleg 25 000 Ft.

És ha már megvan a B vizsga, lehet egyedül repülni – 600 Ft csörlésenként + 50 Ft/perc, azaz 3.000 Ft/óráért a repülhetsz a HHH repterén (az árak 2011 évre értendőek). Utána jöhetnek a D vizsga, ontathatósági (19 felszállás, 70-80 000 Ft) és a műszerrepülés vizsga.

Jogosítvány típusok: SPL – Student Pilot Licence; PPL – Private Pilot Licence; CPL – Commercial Pilot Licence; ATPL – Airline Transport Pilot Licence;
Repülési mód vizsgák: VFR – Visual Flight Rules; NVFR – Night Visual Flight Rules; IFR – Instrumental Flight Rules

Vitorlázó pilóták vizsga jelvényei

Ha kérdésed lenne, érdeklődj bizalommal:

Szilágyi Endre – Szakosztály vezető
Telefon: +36-20-777-9092
endre.szilagyi@gmail.com

További információ: LHHH Vitorlázórepülő Szakosztály

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Panorama Theme by Themocracy