Kertecském

By , 2016. October 25 22:50

Végre van egy kis kertem. Nem fogja megdobni a ország GDP-jét, sem a CO2 quotát, azonban néha jól esik kapirgálni.

Első jövevények

Mindig is szerettem a tavaszi virágokat. Igazi felüdülést hoznak az embernek szürke téli napok után, ezért még beköltözés előtt rendeltem pár szépséget:

11715-00-bakie_201205041527001 Botanikai Krókusz vegyesen

A Krókusz az egyik legkorábban nyíló tavaszi virágok közé tarozik. Annak ellenére, hogy igen törékenynek látszik, még a legkeményebb fagyoknak is képes ellenállni. Már egy kis tavaszi napfény elegendő ahhoz, hogy a Krókusz virágai kinyíljanak. Az ültetést követően éveken át hagyhatja a növényt az eredeti helyén, és nincs szükség különösebb gondozásra sem. 95581-00-baki_201505202104281 A Krókusz egy gazdag virágzatú növény, amely évről-évre csodaszép látványt nyújt.

Botanikai Krókusz ‘Orange Monarch’® – Egyedülálló narancssárga-fekete Krókusz, amely a királylepke csodálatos színeiben pompázik. Egy hagymából 3 virágszár nő, és száranként kb. 3 virágot hoz. Ültesse csoportokban, vagy a gyepbe elosztva – egyszerűen lenyűgöző látvány! Kiválóan alkalmas elvadításra és a sziklakertben is pompásan mutat.

visi99593 Nárcisz ‘Tête-à-Tête’– gazdag virágzatú növény, apró, kétféle színű virágokkal, amely az egyik legnépszerűbb mininárcisz. Minden egyes száron 2-3 virág nyílik – a virágokat egy csésze formájú, élénk narancssárga színű virágrész és az azt körülvevő sötét aranysárga szirmok alkotják. Kezdő kertészek számára jó hír, hogy nem igényel különlegesebb gondozást, éppen ezért igazán egyszerűen meghonosítható a kertben. Kültéri virágládába vagy a kerti virágágyásba ültetve egyaránt jól mutat, azonban a cserépbe ültetett hagymák rendszerint nem tűrik jól a kemény fagyokat. A hagymákat egy előkészített gödörbe ültesse el, amely háromszor olyan mély, mint amilyen nagyok a hagymák. Így tehát, egy 5 cm nagyságú hagymát egy 15 cm mély gödörbe kell elültetni, a hagymák közötti ültetési távolság pedig körülbelül 5 cm. Alaposan lazítsa fel a talajt, majd a hagymákat a hegyes csúcsukkal felfelé ültesse el. Töltse fel a gödröt földdel, és ügyeljen arra, hogy senki ne tapossa össze a frissen ültetett hagymák felett a földet. A hagymákat egyesével ültesse el, az ültetéshez pedig használjon egy kisebb ültetőkanalat, vagy egy speciális segédeszközt. A nagyobb csoportokban elültetésre kerülő hagymák számára egy szélesebb gödröt készítsen elő. Minél több hagymát ültet el, annál szebb látványban gyönyörködhet majd. Legalább 6 nárciszt ültessen egy csoportba, esetleg ossza el a hagymákat arányosan, és virágágyásonként 25-50 darabot ültessen. A Mininárcisz ‘Tête à Tête’ a nedves, jó vízelvezetésű földben, 95562-06-baki_201204271851001 egy napos vagy félárnyékos helyre ültetve fejlődik a legjobban.

Tulipán ‘Roodkapje’ vagyis ‘Piroska’ – óriási karmazsinvörös virágai, a tarka levelek között igazán mutatósak. Ezek a tulipánok méretüknek köszönhetően kültéri virágládába ajánlottak, azonban serépbe vagy virágládába ültetve is nagyszerűen fejlődik. Ügyeljünk arra, hogy ültetéskor friss virágföldet használjunk, tegyünk a cserép aljára kavicsokat és vízmegtartó gyöngyöket. A hagymák 15 cm mélységű gödörben ültessük 6cm ültetési távolsággal. A cserépbe ültetett hagymák védelmének érdekében helyezze el azokat egy fagymentes helyen, vagy fedjük be őket buborékos védőfóliával, száraz levelekkel. A virágzási időszak leteltével ültessük ki a hagymákat a kertbe. korte_duo

Alma duó

Mindig is érdekeltek kombinált oltású gyümölcsfák. Két kiváló minőségű, egymást porzó fajta egy fára költöztek: Idared + Golden. Golden: október elején érő, aranysárga gyümölcsű fajta. Idared: szeptemberben érik, piros színű.

Körte duó

Két különböző színű, augusztus végén érő, bőtermő, zamatos fajta egy fán.

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy