Tandori kemence.
Régóta szerettem volna egy kemencét, de egyenlőre komolyabb kemencéhez nincs időm, igy a kemencék ősanyjára került a választás.



Ennek a kemencének egyszerű a felépítése. Lényegében egy váza forma 5-8cm vastag falakkal. Láttam már ideiglenes kemencét téglából rakva habarcs nélkül. Leggyakrabban agyagból tapasszák és beépítés után további szigeteléssel látják el. De készülhet samottos téglából is.

Népszerűséget tekintve , jellemzően, ázsiai országokra használják, de egyre jobban terjed a nyugati világ éttermeiben jellegzetes ízvarázsa miatt. Jellegzetes tulajdonsága, hogy a a sütés nem parázson zajlik, mint a BBQ vagy grill esetében, hanem a kemence tárolt hőjét használjuk, zárt állapotban, légáramlás nélkül.
Én kicsit türelmetlen voltam és egy kész kemencét vettem orosz Amfora cégtől. Eddig csak jót hallottam róla, és még hordozhatónak mondható a saját 125kg tömegével. 26 cm torkolattal és 8 nyársal kb. 2kg egyidejű hússütést tesz lehetővé (rablóhús, csülök, borda) ami teljesen kielégíti az igényeimet.



Szépsége a módszernek, hogy jóformán bármilyen semleges száraz növényszármazékkal felfűthető: gyümölcsfaágak, szőlő vesszők, kukorica szár és csutka stb., a lényeg, hogy a kemence felfűtése fokozatos legyen és a kemence belső részének kifehéredéséig tartson. Ilyenkor a belső hőmérséklet eléri a 400-450°C-t. Ilyenkor a levegőutánpótlást meg kell akadályozni és indulhat a sütés. fokozatosan még bővítem a készletet pár kiegészítővel:






