Hangkártya oszciloszkóp

By , 2010. December 29 00:06

Hangkártya oszciloszkóp Kedves ismerősöm mutatott egy igen hasznos programot, mely hobbi célokra kiváló, és csak annyiba kerül, amennyit hajlandóak vagyunk érte fizetni. Ez a Christian Zeitnitz által fejlesztett szoftveres oszcilloszkóp.

Ezzel a kis programmal 44kHz frekvenciával és 16 bit felbontással tudjuk elemezni a jeleket hangkártya bemenetéről de akár WAV fájlból is. Érzékenységi tartománya 20 és 20 000 Hz közé esik. Ezenkívül rendelkezik kétcsatornás jelgenerátorral is, mely szinusz, négyzet, háromszög és fűrészfog jelek generálására alkalmas 0 és 20kHz tartományban. Ezenkívül találunk benne még más finomságokat is, mint például Fourier spektrum analizáló, frekvencia szűrő, jelrögzítő és egyéb hasznos dolgot.

Jelszint, mint az általában lenni szokott a hangkártyáknál -7 és +7V között van. Magasabb feszültségek vizsgálatához feszültségosztó alkalmazása szükséges. Egy védő diódával további óvintézkedéseket tehetünk hangkártyánk és PC-nk megóvása érdekében.

Gépigénye minimális: 30MB háttértár, és kb. 1GHz CPU sebesség már teljesen kielégítik a program igényeit. A szoftver nemkereskedelmi célokra szabadon felhasználható.

Telepítő fájl letölthető a fejlesztő oldaláról: scope V1.41

Egyéb hasonló projekt:

Jelgenerátor
Winscope
Visual Analyser Project

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Panorama Theme by Themocracy