Fák metszéséről
A gyümölcsfametszés tíz parancsolata
- Metszés előtt mindenképpen vizsgáljuk át a fát, mérlegeljük a megjelenése alapján, az egészségi állapotát és az életerejét.
- Mielőtt metszeni kezdünk, állapítsuk meg, melyik a korona három-négy vázága.
- A vázágakat úgy irányítsuk, hogy körülbelül 45°-os (legfeljebb kicsit nagyobb) szöget zárjanak be a törzzsel. Szükség esetén fel- vagy lekötözéssel változtassunk az ágak helyzetén.
- Az általános szabály szerint az almatermésűek vesszőit egyharmaddal, a csonthéjasokét kétharmaddal vágjuk vissza.
- A leggyengébben növekvő vázágon kezdjük a metszést, és figyeljünk, hogy egymással egy vízszintes síkban maradjanak a vázágak csúcsai.
- Engedjünk minél több fényt a koronába! Távolítsuk el a függőlegesen fölfelé növő, illetve a lefelé irányuló ágakat.
- A sudárral versengő ágakat mindig távolítsuk el.
- A vázágakat és a vezérvessző csúcsát összekötő háromszög csúcs felőli szöge mindig 120°-os legyen.
- Ha a vázágakat leváltjuk, a fa magasságából is mindig vegyünk vissza.
- Nagyobb metszési sebeket mindig kenjük be sebkezelő szerrel, kívülről befelé haladva, de a közepén hagyjunk egy kis helyet a kicsorduló nedveknek.
Nagyon örülne minden kertész, legyen szó hobbi- vagy profi-mesterről, ha ilyen egyszerű lenne, azonban eltérő koronaformák másfajta szemléletet kívánnak, és eltérő gyümölcsfákhoz néha eltérő koronát célszerű nevelni. Egyes fafajták jobban bírják a metszést, másoknál a természetes formával kell dolgozni, ezért 0. pontnak írnám azt, hogy ismerjük meg az alanyunk természetét, hogy őneki mi a jó, és csak utána kezdjük kaszabolni a koronát.
A cseresznye (nem) metszése
A meggyfák metszése