Füstölőfa
Sajnálattal tapasztalom, hogy sokan oly kevés figyelmet fordítanak a füst minőségének, pedig BBQ esetén van olyan fontos, mint a fűszerek, hiszen minden, ami a tűzbe/füstbe kerül, nyomot hagy az ételen. Jobb eredmény érdekében figyeljünk pár egyszerű dologra:
- Kerüljük begyűjtő folyadék használatát. Ha már annyira nem megy, használjunk zsiradékot. Fára kenve fáklyaként viselkedik.
- Kizárólag kemény fa / keményfából készült faszén használata ajánlott, nagyon … Ezek közé tartoznak a helyi gyümölcsfák hasábjai is (5-6cm átmérőben, min. 6 hónapnyi száritás után).
- Vízbe áztatott faforgács használata főbenjáró bűn! Több kárt okoz, mint amennyit használ. Tegyünk inkább egy 5-6cm hasáb végét az izzó faszénre vagy a közelébe, és folyamatosan toljuk beljebb.
- Ne vigyük túlzásba a füstölést, mert ugyanolyan hiba, mintha elsóznánk az ételt. Keressük a harmóniát. Érdemes a füstölést 40-50 percre korlátozni az első alkalommal.
Na nézzük, mi van a kertben?
Cseresznye – BBQ világában prémium fafajtának minősül. Édes, gyümölcsös, – elsősorban halhoz illetve szárnyashoz.
Alma, körte – népszerű fafajták, lágy gyümölcsös aromával kiváló választás szárnyasokhoz, sertéshez.
Szilva – teltebb gyümölcs aroma, – elsősorban sertéshez ajánlott.
Mandula – lágy, mégis jellegzetes, – univerzális füstölőfa.
Szőlő – fanyar és gyümölcsös, érdemes kipróbálni.
Füge – könnyed, édeskés ízt kölcsönöz a húsnak jellegzetes aromával. Harmonizál a vörös húsokkal, de jól illik csirkéhez és pulykához is. Édes sertés oldalassal a legjobb :)
Mi van a kerítésen túl?
Éger – északi országok kedvelt füstölő fája, elsősorban halakhoz.
Juhar – édeskés füstje nagyon jól illik a kácsahúshoz.
Tölgy – erős, jellegzetes aromájú, széles körben elérhető, népszerű fafajta.
Bükk – egyenletes füstképzés, moderált aroma jellemzi.
Akác – mesquite fához hasonló, de lágyabb. Jól kombinálható tölggyel.
Hickory – tölgynél erősebb, enyhén mogyoróra emlékeztető aromával, – Amerika kedvenc fája.
Pekándió – hikorira emlékeztető, de lágyabb aromával rendelkezik.
Mesquite – igen erős, összetett füst jellemzi, inkább adaléknak használják.