Kert
Növénytársulásuk
Fajtól, évszaktól, napszaktól és meteorológiai viszonyoktól is függ a növények fitoncid képesség, amely legnagyobb mértékben a vöröshagymára jellemző, majd utána sorrendben következik
a fokhagyma,
az atlaszcédrus,
a jegenyefenyő,
a tiszafa,
az erdei fenyő és a
boróka.
A fokhagyma– és a bazsalikom palánták például sokféle gombás betegségtől megvédik a közéjük ültetett paradicsompalántákat.
A káposztaféle növényekről elűzi a hernyókat a borsos menta jelenléte. Az uborka közérzetére kedvezően hat a bazsalikom, a konyhakömény és a vöröshagyma társasága.
A kapor erős illata elűzi a levéltetveket a közvetlen környezetében levő növényekről. A büdöske nevű egynyári virág (Tagetes) közelében nem maradnak meg a talajban a fonálférgek, a nagy sárfű pedig távol tartja a vakondokokat.
A lestyán és a tárkony agglegény növények: nem férnek meg más növények társaságában, szeretnek a többi zöldség- és gyógynövényektől illő távolságot tartani.
Saját ételízesítő:
Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli, stb. zöldségek súlyai!
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyem
- 1 kg vegyes színes paprika
- 40 dkg zeller
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 2 fej fokhagyma
- 1-1 nagy csokor petrezselyem- és zeller-zöld
Nekem az az igazi békebeli húsdarálóm van. Azon kb. 20 perc alatt toltuk át az egész adagot, tehát nem a darálás a sok idő, hanem az előkészítés. Ha megvagy, akkor szórj rá fél kg durva sót. Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós. Keverd el benne a sót, és pihenj 15-20 percet, amíg levet enged a sótól a cucc. Időnként keverd még meg. Ha már van lé, akkor jöhetnek az üvegek. Kisebbekbe töltsd, hogy ne legyen sokáig levegőn, miután megbontottad. Ne feledd, ebben nincs tartósítószer, csak a só. Jól nyomkodd le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék.