Gyümölcsfa

By , 2016. October 17 12:53

Jó képet kapunk a kertünkben legkönnyebben tartható fajokról és fajtákról, ha széjjelnézünk a környéken, mit termeszt a szomszéd és mások. Általában kevesebb gondozás mellett is terem a kajszi, a meggy moníliára kevésbé érzékeny fajtái, a korai cseresznye, a naspolya, a birs, a korai nyári és a régebbi őszi körték, a mogyoró, a dió, a ribizli, a köszméte, a josta és a szamóca. Legnagyobb kockázattal az alma, az őszibarack, a szilva és a téli körte termesztése jár.

Cseresznye

Van: Középkései érésű, középnagy gyümölcsű, feltűnően kemény húsú. Feketéspiros bogyója éretten is roppanó, mégis lédús. Fája viszonylag kicsi, jó télálló, csapadékos vidékre nem ajánlott fajta.

Bigarreau Burlat A legkiválóbb korai cseresznye, mely május végén kezd érni. Gyümölcse nagy, tetszetős, ropogós, kellemesen édes-savas, harmónikus ízű. Jó termőképességű. Fája erős növekedésű. Porzói: Van, Szomolyai fekete, Germersdorfi óriás.

Vera: Középerős növekedésű rendszeresen, bőven termő fája van. Június közepén érő, nagy, piros húsú, középkemény cseresznye. A Bigarreau Burlat-tal kölcsönösen jól termékenyítik egymást.

Germersdorfi 3 , Június közepén érik, gyümölcsei kiváló minőségűek, nagyok, fényesek, sötétbordók. Roppanó édes-savas ízük Magyarországon nagyon kedvelt. Fája erős növekedésű, ellenálló, edzett. Első sorban friss fogyasztásra és exportra való. Telepítésre porzófajtával indokolt: Van, Katalin, Margit.

Margit: A Germersdorfi szabadon keletkezett magonca, ahhoz hasonló tulajdonságokkal, korán fordul termőre.

Hedelfingeni óriás: A legkésőbbi fajta, közepesen nagy gyümölcsű, kiváló termőképességű. Féléretten kesernyés ízű. Nagy, széthajló koronát nevel.

Rita: Gyümölcse középnagy, a héj színe bordó, húsa piros, zamatos. Fája gyenge növekedésű, érési idő: május vége, porzófajta: Katalin, Valerij Cskalov

Cseresznye (Cerasus avium 'Sweetheart')Katalin Késői érésű új magyar nemesítésű fajta. Nagy, igen nagy gyümölcsei ropogósak, kellemes ízűek. Bőven, rendszeresen terem. Friss fogyasztásra, konzervipari, hűtőházi feldolgozásra egyaránt alkalmas. Géppel is betakarítható.

Linda: Gyümölcse nagy, vállas, gömbforma. Húsa kemény, roppanó, kellemes ízű. Sokáig a fán érlelhető, rendszeresen és igen bőven terem.

Stella A világ első öntermékeny cseresznyefajtája. Gyümölcse középnagy, félkemény, szív alakú, sötétbordó, édes-savas. Jó pollenadó.

Sweetheart cseresznyefa új fajta Magyarországon, öntermékeny. Származási helye Kanada.  A gyümölcse ropogós, kirepedésre nem hajlamos. A fája viszonylag kis termetű, ezért kisebb kertekben is elfér. A magyarországi cseresznyék közül az utolsóként érik, íze egyedi.

Meggy

A meggy divatossá vált, de méltán, mert olyan beltartalmi értékei vannak, amelyek egyszerűen szólva lenyűgözőek. Hasznáról sok helyütt lehet olvasni, itt nem érdemes részletezni.

Fogyasztási lehetőségeit azonban érdemes megvizsgálni. Leghatásosabb a friss gyümölcs fogyasztása, antioxidás hatása annak a legerősebb. A szabadgyök-fogó képességet ORAC értékben fejezik ki, 100 gramm gyümölcsre vonatkoztatva.

A meggy ORAC értéke: (forrás: nutritiondat.self.com)
– frissen 12 800
– aszalva 6 800
– fagyasztva 2 030

Összehasonlításul, a híres kék áfonya friss gyümölcsének ORAC értéke 2400. Érdemes tehát akár aszalt, vagy fagyasztott állapotban is fogyasztani.

A friss fogyasztás idénye kicsi kertben is megteremthető már 3 fával is.
1. Meteor korai június 5-20.
2. Érdi bőterrmő június 20-július 5.
3. Újfehértói fürtös július 5-25. (de akár augusztus közepéig ehető a fáról).

http://www.resinfru.hu/meggy-kutatas

A három fa bőven ellát egy egész családot, még eladásra is juthat. Helyigénye kb.100 m2. Aki tud szemezni, vagy van olyan ismerőse aki tud, az egy fával is megoldhatja a feladatot, valamelyik fajtából vásárol 1 db fát, és rászemezteti a másik két fajtát.

 

Kajszi

A Carmingo nevű új, ígéretes kajszi fajta minden más fajtánál később érik: olyankor, amikor már nincs más kajszi a piacon. Érdemes kipróbálni!

Egyéb jó tulajdonságai mellett az emeli ki, hogy 20 nappal a Bergeron után érik, ami augusztus közepét jelenti, amikor nincs más kajszi fajta a piacon.

Bár vannak még később érő fajtatársai (például a Farlis és a Farius 40 nappal, a Farclo 50 nappal később érik) abban a nemesítési sorozatban amelyben létrejött, de sok egyéb jó tulajdonsága azok elé sorolja.

Gyümölcse

– nagysága 2A-3A
– alakja ovális
– húsa kemény, nem érzékeny a bánásmódra, ám mégsem jól tárolható
– színe narancs alapon 25-50%-ban pirosodott
– cukortartalma 12-13 Brix fok
– íze illatos, édes
– szedési állapota CTIFL 7-8

Virágzása

– időszaka középidejű
– mennyisége közepesen nagy
– porzófajtái a Faralia és a Farbal

Fája

– növekedése középerős, kissé felfelé törekvő
– termőrészei a rövid és hosszú vesszőkön is
– termőképessége jó
– termőre fordulása gyors

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy