Modellezés alappillérjei

By , 2011. May 10 21:00

Hogyan álljak neki, hol kezdjem el? Talán a kezdő modellező legnehezebb kérdése. Megpróbálunk segíteni ezen kérdések  megválaszolásában. Cikkeinkben számos témába próbálunk betekintést nyújtani. Egyes témák eme “szakma” alappilléreit jelentik, míg másokra csak ritkán találkozunk majd gyakorlatunk során, netán csak jó tudni, hogy ilyen is van, és ha szükség lenne rá, ezen az oldalon megtalálható.

Ha még nem vagy tisztában az alapfogalmakkal, vagy kételyeid lennének e téren, ajánljuk figyelmedbe az alapozó olvasnivalóinkat:

Hogyan célszerű elkezdeni a modellezést?

Repülőmodellek repítésének biztonsági szabályzata

Repülőgép részei, alapfogalmak

Mitől repül a repülőgép?

Hogyan tudjuk irányítani egy repülőgépet?

RC távirányítás eszközei

Rádiótávirányítás frekvenciáiról

A magyar modellezés története

A modellezés nélkülözhetetlen része az építés. Közülünk jó-páran jobban szeretünk építeni, mint reptetni. A fa és az enyv illata azonnal beindítja a modellező kreatív fantáziáját és alkotásra hív. E téren is próbálunk pár hasznos ötletet adni, ne keljen mindent egyedül kikísérletezni.

Szerény személyem azon szerencsések közé tartozik, akinek sikerült egy kis helyiséget elkülöníteni, a konyhától és a nappalitól kissé távolabb, melyben csak a modellezésnek tudom szentelni időmet és az sem gond, ha néha nincsenek elrakva dolgok és másnap onnan tudom folytatni, ahol abbahagytam, de ezzel óvatosan, elég gyorsan eluralkodhat a káosz! Legyen szó egy kiállításra szánt modellről vagy egy repülő példányról, az építési folyamat is lehet kellemes és kikapcsoló, de ehhez pár dolgot célszerű betartani. Már az elején megjegyezném, hogy a modellépítés sok türelmet, időt és elszántságot igényel. Bizony, néha elakadunk (kezdők meg az öreg modellépítők is), ilyenkor kis időre félre kell tenni a problémás részt, vagy a modellt, és valami másra koncentrálni (például egy másik technikára, egy másik gépre). A lényeg – ez nem versenyfutam. Maradjon ezen folyamat pihentető, szórakoztató, kreatív és ismeretszerző; az építési sebesség sose menjen a minőség rovására. Legyünk büszkék az elvégzett munkára, készítsünk fotókat és érezzük magunkat jól. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy egy új technika elsajátítása során adjunk magunknak időt annak megismerésére, és gyakoroljunk, míg használata nem válik természetessé.

Minimumlista kezdőknek

Tippek-trükkök a műhelyből

Munkaasztal, építőfelület

Fa alapanyagok

További témák a Műhely rovatban

Egy kezdő modellező kérdései megválaszolva (FAQ)

Saját bőrömön tapasztalta nem is olyan régen, mikor elkezdtem foglalkozni a témával, hogy milyen nehéz eligazodni a modellek osztályozásában. Pár óra repülés után felmerülnek a kérdések: melyik irányban tovább, mi fér bele egy kategóriába és mi nem? Telik-múlik az idő és összeáll a kép, de addig is segítség képen egy kis összefoglaló a legnépszerűbb kategóriákról:

Repülőmodell-kategóriák

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy