FPV szemüveg kispénzűeknek

By , 2017. December 7 10:34

2015

Az FPV világ igen csábító a modellezők számára, és nem a legolcsóbb modellezési kategóriába tartozik. Azonban léteznek pénztárcabarát megoldások, de ezek igényelnek némi türelmet, ügyességet és extra munkát. De ez általában is igaz a modellezésre, és aki egyedül építi a modelljeit, ezzel tisztában is van.

Pár év eltelt azóta, hogy foglalkoztam a Trimersion szemüveg témájával, de megint jött a kisördög. Kerestem számomra kellemesebb megoldást, és “meglepő” módon, pont a DIY berkekben találtam erre és kicsit finomítottam rajta (véletlenül). Most már az én finnyás szememnek is megfelel az eredmény, és a kis lelkem is élvezi a látványt.

Az alap koncepció: vegyünk egy olcsó 3,5″ kijelzőt (a nagyon olcsók általában 480 x 272 felbontással rendelkeznek, a drágábbak 5″ és 800 x 480) , tegyük bele valami dobozba és föléje egy Fresnel-féle lencsét (A4, középről kivágva, recés oldal szem felé, kicsit ívelve), és kész is van. Ez a megoldás annyira népszerű lett, hogy későbbiekben a kínai gyártok is beszálltak némi haszon reményében. Egy szerényebb kétszemélyes vacsora arából meg is vehető a boltokban.

SAMSUNG 2 3 4 6 5

7 Az én tekintetem megakadt egy 3D szemüvegen akadt meg, melyet mobiltelefonokhoz terveztek. Semmi komoly technológia: telefon, lencse, fekete doboz. Sajnos, a keretben van egy választó sík, azt ki kell operálni, mert ha nem, nem működik a berendezéses; duplán látunk tőle. A lencsékkel is közelebb kell tenni, ugyanis a 3Dvel szemben, én egy képet szeretnek nézni. 20 perces szisztematikus anyagpusztítás után, már majdnem jó, de a perifériába még mindig van valami zavaró. Ahogy utólag kiderült, a szem-távolsághoz képest túl kicsi a lencse. Egy kis mérgelődés után jött az ötlet: “..hát van nekem műszerész szemüvegem cserélhető lencsével!” Belepróbáltam, és láss csodát! A kép tiszta, nem lóg be/ki semmi, és még a dioptria korrekció megoldott lencse cserével. Ezután már bátran merem véglegesíteni a módosításokat.

Kiszedtem az “öntapadós” tappancsokat, amelyek meg a telefont tartották volna, kiszedtem a régi lencséket. A korábbi lencsék mozgatására szolgaló kis nyílásokat kiszélesítettem, hogy be lehessen pattintani az új lencséket illetve fekete epoxigyantával eldolgoztam a hézagokat, lyukakat, ahol belóghat a fény és javítottam a doboz alkotó elemeinek illeszkedésén is. Türelmetlen voltam és belepróbáltam a Lumia 535 készülékemet (4″, quarterHD, IPS display) és kellemesen csalódtam. A kép 90%-ban kitöltötte a látóteremet, nagyjából olyan érzés, mint elülső 1/3-ból nézném a mozit. Kicsit vissza is veszek a lencséből. 3x bőven elegendő. Így lett a FOV kb. 90°. Nekem pont jó :). Ezután már csak az a kérdés, hogy milyen minőségre vágyunk. Sajnos a minőség a kép késleltetési mutatójára negatívan hat.

8_0 Okostelefon FPV-hez.

A következő feladat: nagy felbontású kijelzőt szerezni 7″ alatt. Az alkatrészárak igen borsósak ebben a szegmensben. Mást kell kitalálni. Egy kis kutatás után úgy döntöttem, egy fél-HD vagy HD kijelzőjű telefon lesz az áldozat, úgyis rám-fér egy telefoncsere. De hogyan gyömöszöljem bele az analóg jelet? Ha létezik OTG USB kábel, adatokat tudok küldeni a telefonnak, akkor csak létezik olyan is, mellyel képeket/videó is tudok küldeni. Kis bogarászás után találtam pár megoldást. Ehhez szűkségünk lesz egy Laser BGC, FEBON100, UVC-XY (MINE VCAP2900), EZCAP.TV 281 vagy EasyCAP (STK1160, UTV007) digitalizáló eszközre. Igény szerint kibővíthetjük őket vezeték-nélküli modullal, és ezáltal direktbe fogadhatjuk a járművünk adását. A digitális jel az USB csatlakozón jelenik meg. Ezt a csatlakozót OTG kábel segítségével csatlakoztathatjuk a mobil eszközünkhöz (pl., Androidos mobil telefonhoz). OTG kábel helyett használhatunk egy másik vezeték-nélküli adót, mely összekapcsolható a mobileszközünkkel (pl., iPhone) Wi-Fi-n keresztül. Ha régebbi Android rendszer használunk, szükségünk lehet UsbWebカメラ szoftverre a kép megjelenítéséhez (vagya Camera FI). EasyCAP eszközhöz fizetős szoftverre is szükség lehet: EasyCap Viewer. 1493692051_24 Videókép rögzítéséhez használhatjuk az AZ Screen Recorder

Az én konfigurációm egy HD kijelzőjű Chuwi HI8 Super 7 colos tábla gép adja a kijelzőt. Ehhez OTG kábel segítségével egy UTV007 chipes EasyCAP digitalizáló lett csatlakoztatva. Kép megjelenítéséhez  EasyCap Viewer szoftvert használok. Mivel a szoftver elsődlegesen autók hátramenetét hivatott segíteni, ezért az FPV felhasználáshoz alapbeállításokat módosítani szükséges.

2017

Mára a WiFi alapú videóközlés igen elterjedt a bevezető/közép-kategóriás szektorban. A telefonok tudják a Full HD-t, ezért probléma is megoldódni látszik. Egyes FPVre szakosodott gyártók megfizethető OTG kompatibilis digitalizálókat dobtak a piacra (Eachine ROTG01 UVC), melyek akár Windows, akár Android alapú rendszere csatlakoztathatóak. Beépített szkennerük 150 csatornát képes megkülönböztetni 1493692051_25 5,8GHz tartományban. Ennek eredménye képen, már nincs szükség külön kijelzőre, ha nem versenyző az illető. Használata könnyű, Windows rendszerek USB2WebCamera -ként ismerik fel, így munka után máris lehet menni ki a rétre ;). Megjelentek kétantennás, valós diverzitással rendelkező eszközök is, bár a tesztek nem igazolták az árukat középkategóriában. Mobilos videószemüvegek széleskörű promócióknak köszönhetően pedig jelentősen levitte az árakat (valahogy így került a Trimersion is az FPV világába).

Pozitív tulajdonsága még a ROTG01 UVC -nek, hogy van rajta analóg videó- és audio-kimenet, vagyis nem csak USB-én keresztül tudjuk használni, azonban analóg módban, sajnos, nem látjuk a frekvencia adatokat szkenneléskor, illetve csak akkor kapunk képet a kijelzőre, ha zárolt egy csatornát szabványos videó jellel.

Számos esetben a TV méretű megjelenítés kényelmesebb, ilyenkor kereshetünk egy leharcolt laptopot, és egy vezérlő hozzáadásával (pl. Universal LCD Controller Board TV Motherboard VGA/HDMI/AV/TV/USB Interface), hordozható TV-t készíthetünk belőle, vagy átköltöztethetjük a nagy-képernyős TV-nket az autó csomagtartójába és egy olcsó 75W inverterrel elláthatjuk 230V feszültséggel a járművünk akkumulátoráról.

Igényesebbek számára, természetesen, még mindig ott van a FatShark, DJI, FlyZone.

https://sites.google.com/site/lcd4hobby/5-lcd-as-pc-hdmi-av-tv-multidisplay
http://eu.banggood.com/Wholesale-Warehouse-V59-Universal-LCD-Controller-Driver-Board-PCVGAHDMITVUSB-Interface-wp-Uk-955022.html
http://www.ebay.co.uk/itm/271706539334?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.co.uk/itm/201085096820?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Az V59 tud MKV-t lejátszani USB-ről

Craig 15″ TV 12v

HeadTracker
+wireless http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1227871

 

6 Responses to “FPV szemüveg kispénzűeknek”

 1. Gondozó says:

  ez lcd nélkül van, de felflashelhető szinte minden lcd-re. (Láttam működni, ribbon kábel kinyerhető rossz monitorból, de tuti át kell forrasztani. Szalagkábelt nem adnak hozzá.)
  http://www.aliexpress.com/item/Unive…8.4.138.zNYTIL

  http://www.ebay.com/itm/200988277349…84.m1436.l2649

  fw:
  http://www.elecrealm.com/down/html/?13.html
  doc:
  http://www.elecrealm.com/down/html/?39.html
  http://www.vslcd.com/Specification/T.VST29.03.pdf

  http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2202605

 2. Gondozó says:

  So, this is a “Not-a-guide” to try this on your tablet. Why “not-a-guide” ? because it’s f.u.c.k.i.n.g h.a.r.d (but so cool and efficient at the field ^^) and ’cause i won’t give a step by step guide (too hard, really….)

  1. You need an android device (tablet or phone), not a iphone, ipad, i-suppositoire or else… Yes you could use your phone (i’ve tried some things on my sgs2 and it works, but too small…).
  2. Your device must have an USB Host feature (can’t work without this..)
  3. Your device must be rooted and having adb (of course…)
  4. You must have serious dev skills (really… if not, don’t do it, don’t even try )
  5. You must be familiar with *nix environment (if not, don’t do it)
  6. You must understand what’s written next (if not, don’t even try)
  7. All is depending of hardware and revision, so, there aren’t “magic-apps” to download

  If you haven’t 4/5/6, don’t even try, i’m already gone crazy with a friend (his tablet, not the friend himselft…). Buy an x86 windows laptop with tactil screen, take a saw, cut the keyboard part. Voila !

  Now the “hard” parts

  1. Get devices driver
  2. Get devices working
  3. Get app for your devices

  1. android is a linux system, so your device driver is in the kernel or in a module for the kernel.

  for syntek dongle, you could use the internal kernel driver (stkwebcam,stk11xx,videodev,v4l2) working with single AV version, or cross-compiling the easycapdc60 driver

  a. driver already in the kernel (easy, you’re a very lucky man). Go to “2”

  b. you got kernel source / header for YOUR tablet -> get a *nix env with a cross-compiler and build your driver as module (beware of arch, cortex A8 is armv7t for example). Put your “ko” file in the tab and “insmod” it. If ok, go to “2” (lucky man too), if not, check file/modinfo for arch/kernel revision,dmesg. If you have a “module/export/function/symbol mismatch” go to, jump to ‘c’.

  c. this is the first f**cking hard point…. compiling a suitable module for a kernel which you don’t have source….
  try this http://www.chinadigitalcomm.com/haip…t10927-20.html. Complicated, but working. BTW, cp210x module for haipad m8 824 is available on this forum. cp210x is a cheap popular usb serial ttl dongle. If ok go to “2”, if not, sorry but….

  2. You’ve got kernel module loaded !!!, but is it working ?

  a. insmod and plug your device, if you see it in “dmesg”, youhou, it’s raining men !!! Go to “3”.

  b. same as ‘a’ but you don’t “find” your device (when i say “find”, i’m meaning a way to access it), usually, device is:
  – /dev/ttyUSBx for usb serial
  – /dev/ttySx for bluetooth
  – /dev/video0 or /dev/easycap0 for v4l/easycap/syntek
  – check the original driver, usually the location of device is the same on a tablet
  if you find it, go to “3”, if not, hit your tablet with something heavy…. (depend of kernel, device, revision, android, tablet, driver, cross-compiling part, third app neede, many many many things could go wrong…)

  c. your device is not recognized… sorry but…. take a look on regular linux system, if you device don’t work an regular linux, it never works on a android tablet

  3. You are f**king lucky !!! Now, need apps !

  a. Write you apps from scratch, with android toolkit, java is easy dude ! But be carefull of one thing : all you have done before, has been done with “root” privilege, so, give root privilege to your app, or chmod your /dev/xxxx before (seriously, i’m almost gone mad with this, “cat /dev/ttyUSB0” < my serial link with mnea data, "open(new File("/dev/ttyUSB0"));" < NullPointerException, arrrrrrrgh, 2 night on this and finally, just a chmod on it.....) b. Re-use and "magouille/charcute" an exiting app. (that's what i've done). usb<->ttl for antenna tracking is just classic file I/O and simple math on coordinate, but video…. I’m working with opencv on others projects and i know that working with video device, stream, images buffer, etc, is painfull, so, i’ve take an app that record video from the inboard cam, this tiny app you find in almost all tablet/phone. Replace the acquisition source by yours (in fact, most of time, this inboard camera is mapped in /dev folder ^_^, so just replace with the easycap one, or the one you’re using) If not, i think it’s working like v4l or javamedia, send image buffer as array (try 8/24b, 1 or 3chan, or float) btw, if you’re here, this step shouldn’t be a prob

  c. you’re supposed to have dev skills…. since the app you will use is very dependant of your configuration, i don’t think you’ll find a magic app which works “as it”. try with standard android cam app, that’s almost what i am doing

  Hoping could help some people !

 3. Gondozó says:

  DC60 is a bit tricky, so this is a hint for cross compiling it:

  – download the driver
  – beware with Oss and Alsa, check your tablet and disable/enable them
  – run install.sh on your local linux system (this will generate Makefile)
  – cd to src
  – run this cmd
  Quote:
  make V=1 CROSS_COMPILE=arm-linux-gnueabi- -C /home/penpen/Asure KBUILD_SRC=/home/penpen/Asure KBUILD_EXTMOD=”/home/penpen/easycap_dc60.0.9/src” -f /home/penpen/Asure/Makefile modules
  with swapping “/home/penpen/Asure” with your android kernel tree, “/home/penpen/easycap_dc60.0.09/src” with your easycapDC60 src driver path and “arm-linux-gnueabi-” with your gcc/make toolchain prefix

  beware of easycap.mod.c and memory addresses swap if your modpost script don’t manage it.

  now you’ve got an easycap.ko, check with file/modinfo and insmod it on your tablet.

 4. Gondozó says:

  Ahhoz, hogy a külső készülék gond nélkül fusson egy Android rendszerrel, a drajvernek benne kell lennie a kernelben. Az új 4.3 verzió pár új eszköz drájvert is kapott, de ez még mindig csak töredéke a desktopra szánt kernelekhez képest. Ezér előfordulhat, hgoy egyes készülékek kompativbilisek, mások nem.
  Nem minden Android készülék támogatja az UVC digitalizálót alapjáraton (nexus7, Android 4.3, dashcam szoftver). A készülékek többségét ROOTolni szükséges, továbbá telepiténi kell a megfelelő drájvert. (a teszt egyszerű, ha működik pl.: Logitech c310, c535 webkamerával, akkor a Febon 100UVC is működni fog.

  http://febon.blogspot.com/2014/07/no-root-nexus7-2013-vbersion-with.html
  https://www.youtube.com/watch?v=hqKsMPZbHCU

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Panorama Theme by Themocracy