Kompozit anyagok – töltőanyagok

By , 2014. May 5 07:47

AddOns A töltőanyagokat leggyakrabban a termék olcsóbbá tétele miatt teszik a rendszerbe, de vannak kivételek. A kvarcliszt például kismértékben javítja a mechanikai tulajdonságokat és javítja a hővezető képességet. Az aluminium és szilícium alapú kaolinok a kopásállóságot is növelik. A mesterséges szilikátok és szilícium-dioxidok (pl. AEROSIL) tixotropizálnak (csökkentik a megfolyást).
A töltőanyagok alkalmazásának másik oka a zsugorodás mértékének csökkentése. A poliészter gyanták térhálósodás közben akár 6-8 %-ot is zsugorodhatnak, az epoxik pedig 0,3-3 %-ot. A zsugorodás mértéke annál kisebb, minél kevesebb az adott térfogatban a gyanta.
Töltőanyag kimérése és hozzáadása mindig a ragasztó komplexre értendő (gyanta + térhálósító). Jó eredményhez nélkülözhetetlen, hogy alaposan elkeverjük a gyantát a térhálósítóval, mielőtt töltőanyagokat adagolnánk hozzá. Sikerünk mértéke erősen függ a keverékünk homogenitásától. Ha adunk hozzá egy kevés festékanyagot, a pigment eloszlása elárulja a homogenitás mértékét.

(A szintaktikus habok olyan habok, amelyekben a habszerkezetet üreges mikrogömbök – mikroballonok – bekeverésével érik el.)

Habképző töltőanyagok whitecell

Whitecell: Fehér színű, hőre lágyuló kopolimerből készült mikroballon.
A whitecell nagyon alacsony látszólagos sűrűségű és kis sűrűségű felületképző töltőanyag. Nagyon kis részecskeméret, könnyű alkalmazhatóság (jó konzisztencia és terülő képesség, könnyen elsimítható) és könnyű csiszolhatóság jellemzi. Ideális hiperkönnyű szerkezetek kialakításához, laminátumok alatti élek és illesztések kitöltéséhez, de alkalmas festés előtti befejező réteg kialakításához is.
Glasscell 10/25: Fehér színű, üveg mikroballon.
Ultrakönnyű verziója a Glasscell 25, amely alkalmas festés előtti befejező réteg kialakításához, növeli a hab viszkozitását, javítja a puhafa ragaszthatóságát és a Fillite habok nyomásállóságát. Általában javítja a mechanikai tulajdonságokat, a vegyszerállóságot, és a nyomásállóságot, kiváló a sűrűség/nyomásállóság aránya.
Fenolos mikroballon: Barna színű, fenol mikroballon.
Ez a típus nem „száll” olyan könnyen és könnyebb elkeverni, mint a Whitcell-t. Szerkezeti alkalmazása: szintaktikus habok előállítása, ragasztás, barna színe miatt réskitöltő és élkitöltő keverék készíthető vele fa szerkezeti elemek toldásához. Festés előtti befejező réteg kialakításához is kiváló. Könnyű alkalmazhatóság – jó konzisztencia és terülő képesség, könnyen elsimítható, – könnyű csiszolhatóság jellemző rá;
Higroszkópos: Tartsuk gondosan lezárva a tárolóedényt, amikor nem használjuk.
Fillite: alumínium szilikát mikroballon
Könnyen elkeverhető, megfelelő szerszámkeménységet és -merevséget biztosít. Használhatóak: felületjavítás, hang- és hőszigetelés, térkitöltés. A legjobb mikroballon töltőanyag a nyomásállóság és a kémiai ellenállóképesség kialakításához. Gazdaságos!

Aerosil Tixotropizáló adalék

Silicell / HDK / Aerosil: kolloid szilika
Tixotropizáló adalék (csökkenti a függőleges falakról való gyantafolyást). Epoxi rendszerhez adagolva növeli a viszkozitást ill. a kezdeti ragasztóképességet és a függőleges felületeken való megtapadást, továbbá nem engedi leülepedni a töltőanyagokat térhálósodás közben.

Higroszkópos: Tartsuk gondosan lezárva a tárolóedényt, amikor nem használjuk.

Készre kevert töltőanyagok

Mixfill 30: Csiszolható felületek kialakításához kifejlesztett töltőanyag. Mikroballonnal kombinált speciális, közepes szemcseméretű töltőanyag, amely kiválóan alkalmas csiszolható felületek kialakításához. Leggyakrabban az SR 1610 / SD 2613 rendszerhez használják, melynek oka, hogy az ajánlott keverési arány segítségével mindig reprodukálható konzisztenciájú kittet állíthatunk elő. Maximálisan 3 cm mély hibák kialakításához javasolt (spatulával). A befejező réteget célszerű egy finomabb szemcséjű töltőanyaggal előállított kittel elkészíteni, mint például a Mixfill 10, a Whitecell vagy a fenol mikroballon.
Mixfill 10: Csiszolható felületek kialakításához kifejlesztett töltőanyag.
Finomabb szemcseméretű, mint a Mixfill 30, könnyen csiszolható. Használjuk poliuretán vagy epoxi alapozó előtt. Pora nem ragad, és nem tömíti el a csiszolópapírt. WoodFill
Wood Fill 250: sokoldalú és ellenálló töltőanyag.
Krémszínű porkeverék, amely gyantába keverve kiválóan alkalmazható fafelületekhez. Élek és illesztések kitöltéséhez használható nagyobb sűrűségű töltőanyag, amely jól tapad fához, és növeli annak tömörségét.
Wood Fill 130: sokoldalú, kis sűrűségű töltőanyag.
Fehér, kisebb sűrűségű töltőanyag, mely alkalmas illesztések összeragasztásához, rések, lyukak kitöltéséhez.
Fill’ Tool: Szürke, kemény töltőanyag szerszámgélhez.
Növeli az epoxi rendszerek felületi keménységet és kopásállóságát. Sötét színe segíti a laminátum egybefüggő kialakítását. A Fill’Tool adagolásával változik tixotrópia.
Fill’ Tool Alu: Töltőanyag alumíniummal töltött szerszám kialakításához.
A gyantával kevert alumíniumporos töltőanyag a szerszámgélre hordható fel. Alumínium granulátummal együtt öntve optimalizálhatók a hővezetési paraméterek.

Egyéb töltőanyagok

Treecell: Cellulóz alapú mikroszálak.
Fehér pamut szerkezetű por. Alapvetően epoxi rendszerrel fához ajánlott (R5550, SR8450), mint szerkezeti adalékanyag. Kiváló vastagító képességű, és fa idomok töltőragasztásához ajánlott termék, alkalmas élek vagy illesztések kitöltéséhez. Silicell-lel kombinálva jól terülő még inkább tixotróp anyagot kapunk. Grafit
Grafit por: fekete, lemezes szerkezetű töltőanyag.
Alkalmazása: vegyszerálló, súrlódáscsökkentő, csúsztató, kopáscsökkentő, hősokk-álló, vibráció elnyelő, elektromos-(cca. 70 KOhm/mm), és hővezető.
Talkum: magnézium-hidrogén-szilikát
Zsíros tapintású, lágy, por alakú ásványőrlemény, melynek súrlódáscsökkentő hatása van illetve növeli a felület csiszolhatóságát.
Durva alumínium por 200-1000 mikron.
Alkalmas nagy térfogatú, jó hővezető képességű hőformázó (vákuumozás vagy sajtolás) szerszámok készítéséhez. A durvább és a finomabb alumínium őrlemény keveréke epoxi gyantával 1:1 térfogatos arányban keverve javítja a szerszám hővezető képességét és a nyomásállóságát, ellentétben egy egyszerű gyanta/mikroballon keverék alkalmazásával.
Al-Olt – Al(OH)3: alumínium-hidroxid, vagy alumínium-trihidrát (ATH))
Alkalmazása: égésgátló adalékanyag. Komolyabb hő hatására előbb kristályvizet veszít, majd bomlik. Mindkét folyamat hőelvonással jár. A megfelelő égésgátló hatás eléréséhez legalább 30 %-ban kell alkalmazni. Csökkenti a poliészter gyanták zsugorodását.
Dolomit – ásványi anyag (CaMg(CO3)2).
Alkalmazása: különböző finomságú őrleményként a műanyagiparban, festékiparban, kozmetikumok gyártásában, nemes vakolatként, valamint a gumiiparban használják fel.
Korund – Al2O3 molibden-diszulfid
Alkalmazása: növeli a felületi keménységet, nehezen csiszolható. Szerszámgélek készítéséhez használják. A kész felület csak gyémánt, vagy vídia szerszámokkal munkálható meg.
Hegyikréta – amorf, puha fehér por, kittek, tapaszok töltőanyaga.
Molibdén-diszulfid – magas hőmérsékletnek is ellenálló kenőanyag. A mátrix felületén elkenődve javítja a csúszási tulajdonságokat.

Vákuumformázó szerszám készítésénél javasolt a 3:1 töltőanyag – gyanta tömegarány. A gyakorlatban a töltőanyagokat gyakran kombinálják egymással. A következő táblázat tartalmazza a minimális és maximális adagolási mennyiségeket és a maximális sűrűséget.

Adalékanyagok

Arányok

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy