Motor- és hajtásvezérlés alapelvei.

By , 2011. September 19 18:23

Villamos hajtásról, mozgásvezérlésről, pozicionálásról, és alkalmazási területekről általánosan.

Legyen szó hobbiról, háztartási vagy ipari alkalmazásról, mindenhol találkozunk villamos hajtással. Legyen ez játékautó, turmixgép, ablaktörlő vagy nagy precizitású marógép a lényeg ugyanaz: elektromos energiát alakítunk át valamilyen mozgási energiává.  Attól függően, hogy ez a mozgás mennyire pontos, reprodukálható illetve mekkora teljesítményűnek kell lennie, más és más megoldások születnek. Néha végtelenül bonyolultaknak tűnhetnek és manapság nem ritka, hogy ezeknek a folyamatoknak a vezérlését speciális számítógépek végzik (hiszen ezért lettek kifejlesztve, hogy unhatatlanul ugyanazzal a pontossággal újra és újra végezzék el a rájuk bízott munkát).

Vázlatos motorvezérlés

De nézzük csak, milyen elemekből áll össze egy ilyen vezérlés. A képen egy mozgásvezérlő egyszerűsített vázlata látható, melyben a mechanizmus (Me) a meghajtott eszköz (tengely, kar, kerék vagy egy bonyolultabb rendszer), Mo – a nyomatékot szolgáltató motor, E – végfok vagy más szóval erősítő, mely a vezérlő (Ve, lehet előre programozott v. programozható) által megküldött parancs alapján (gyorsít, állandó sebességgel forog, lassít, helyben tart, áll) a motor fizikai tulajdonságainak megfelelően elektromos jelet generál (lehet egyenáram, váltó áram; szinusz, kocka, fűrész vagy egyéb egy vagy több fázisú jel), S – érzékelő (mérő rendszer), mely visszacsatolást biztosít a vezérlőnek, erősítőnek a pillanatnyi helyzetről (sebesség, pozíció és más jellemzők) ezáltal biztosítva a rendszer helyes és optimális működését.  A Táp -egység biztosítja az egész rendszer energiáját, megfelelő feszültséget és kellő mennyiségű áramot szolgáltatva a rendszer elemeinek.  Mivel a gépeket általában emberek is kezelik, így egy kezelőfelület, idegen szóval, Human-Interface (HI) is helyet kap a rendszerűnkben. Ezen keresztül közöljük, hogy milyen műveleteket szeretnénk elvégezni. Ez a művelet is lehet nagyon egyszerű – egy kar elmozdítása, egy zár nyitása vagy egy egész  komplex program, melynek eredménye egy kész termék, becsomagolva, szállítási okmányokkal ellátva. A határ a csillagos ég, de térjünk vissza az elemi részekhez -motorokhoz és mozgásvezérlőkhöz.

Villamos hajtások terén igen széles és folyton bővülő választékkal rendelkezünk (folynak kutatások olyan mozgató eszközök fejlesztésében, melyek az izomműködés elvét használnák fel elektromos-mechanikus energia átalakításában). Ezekből az alkalmazásnak leginkább megfelelő technológiájú eszközöket célszerű választani. Minden motor-technológiának megvannak a határai, gyenge pontja(i) és sajátos hajtást igényel(het).

Továbbiakban egy rövid összefoglalást szeretnék adni arról, hogy a fent említett motortechnológiák milyen értékeken belül alkalmazhatók és milyen tulajdonságokkal vértezték fel ezeket. Mivel a hobbi-élet Magyarországon magas százalékban árérzékeny, megpróbálom ennek megfelelő sorrendbe rakni ezeket, figyelembe véve a karbantartási és a vezérlési kiadásokat.

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy