Első a biztonság

By , 2015. March 5 13:13

Műhely Nem vagyok egy nagy műhelyvédelmi szakértő, inkább a szubjektív gondolataimat teszem közzé, nem pedig a szabványoknak megfelelő, pontokban összeszedett felsorolást. A lényeg, hogy a munka el legyen végezve, a munkát végző személyek és a környezetük épek és egészségesek maradjanak. Modern kifejezéssel élve, legfontosabb a teljesítmény és a fenntarthatóság. Kérlek, ne gondold, hogy ha nem ismered a szabályokat, akkor azok nem vonatkoznak rád. Ezen szabályok nem azért léteznek, mert papírra/monitorra lettek vetve, hanem a józan ész, a megfigyelés és az előrelátás ismerte fel és gyűjtötte össze. Meg hát mit ér a munkánk gyümölcse, élvezete nélkül. Kezdjük pár alaptétellel:

 • Veszélyes anyagokat, eszközöket tároljuk megfelelően, különösen, ha vendégeket is fogadunk műhelyünkben.
 • Szerszámainkat csak a gyártó által meghatározott tűrési tartományon belül üzemeltessük mind anyag, mint üzemeltetési körülmények tekintetében.
 • Munkahelyünk, és a munkaterünk legyen stabil és biztonságos.
 • Ne hagyjuk az éles, szúró tárgyainkat szanaszét heverni. Ne hagyjuk a tárgyakat a földön heverni. Használaton kívül tároljuk megfelelően.
 • Tápkábelek szigetelése legyen tökéletes, kábelek futása legyen biztonságos (különösen a földön).
 • Tartsuk kellő távolságban a munkagépektől, munkafelülettől bolygónk azon lényeit, melyek vonzzák a bajt: macska, hiperaktív személy.
 • “Játékaink” vonzzák az embereket, különösen a gyerekeket. Mutassuk be büszkeségeinket műhelyen kívül, reptessünk kijelölt helyen, ugyanis a modellrepülőgép nem játék.

137477201 Aki ezt az oldalt olvassa, már valahol elhivatott, vagy legalábbis egy nagyon komoly döntés előtt áll, hogy beköltözik-e a modellezés műfaja az életébe vagy nem. Aki már előrehaladott állapotban van, az jól tudja, hogy a modellépítés sok rutint igényel, azonban a megváltozott munkapépesség újratanulást igényel. Bár az emberi szervezet hatalmas alkalmazkodási potenciállal rendelkezik, előzzük meg az alkalmazkodás kényszerült helyzetét.

Legfontosabb munkaeszközök védelméről

Ahányszor bemegyünk a műhelybe, mindig előkerülnek olyan munkaeszközök, melyek nélkül egy modell nem készült volna el, mi több, más tárgy sem. Ezek az eszközök a legfontosabbak, és nyilvánvaló, hogy minden munkavégzés során ezek eltérő szintű veszélyeknek vannak kitéve. Bár ezen eszközök rendelkeznek bizonyos mértékben önjavító képességgel, mégis nagyon érzékenyek és törékenyek. Gondolom, egyértelmű, hogy ezek a szerveink és végtagjaink.

A kreativitás talán legfontosabb szerve az agy. Bár tény, hogy érzékszervek nélkül nem sok feldolgozandó információhoz jutna. Ez a megtapasztalás és a felfedezés eszköze, és bármennyire okos és tapasztalt az illető, az agyának meg sok-ezer rejtvényt kell megoldania. Védjük hát az idegrendszerünket megfelelő gázmaszkkal a káros vegyi anyagok gőzeivel szemben. Egyes modellkategóriáknál a sisak sem elhanyagolható.

full A szemünk fényét se hanyagoljuk el. Igaz ugyan, hogy látássérült emberek is képesek csodálatos dolgok véghezvitelére, azonban tiszta látásra támaszkodva sokkal egyszerűbb.

Kezünk sértetlen megléte még nem garancia arra, hogy ez így is marad. Ujjunk egy részének elvesztése már komoly problémákat okozhat a mindennapi tevékenységekbe, különösen akkor, ha a sérülés érinti a tapintó felületet. A teljes vagy részleges regenerálódás pedig hónapokra elhúzódhat. Különös odafigyelést igényelnek azon munkálatok, melyeket motorizált szerszámokkal végzünk – csak egy pillanat, és nincs többé visszaút!

A személyes kedvencem veszélyforrás terén a légcsavar. Nem megfelelő műszaki állapotú légcsavar üzemeltetése, működő motor nem megfelelő megközelítése vagy a szabályzó esetleg üzemeltető személyzet hibájából adódó sérülések és károk jelentősek is lehetnek, és ugyan ritkán, de akad halálos kimenetelű eset is a modellezés történetében. Sorolhatnám még a többi szervet is, de inkább rátérek arra, hogyan célszerű szervezni a védelmet.

Védőszemüveg Személyi védelem eszközei.

Egyes eszközök, még ha nem is gondolnánk rá, de igen hasznosak tudnak lenni a műhelyben, amikor sürgősen szükség van rájuk.

 • tiszta víz – talán a legalapvetőbb anyag, mely olcsó és elérhető, ezért néha megfeledkezünk róla. Vegyi szennyezés esetén vegyszer eltávolításának első lépése a felület leöblítése lehet. A tartály legyen könnyen nyitható és viszonylag öblös töltő nyílással.
 • doboz – lehet vásárolt vagy egyénileg készített, a lényeg a tartalma: steril gyorskötöző pólya, ragtapasz, tiszta olló, jóddal impregnált párna, vágható sebtapasz, fájdalomcsillapító, szappan, ammónia vizes oldata.
 • védőszemüveg – mask alapeszköz, mely szemünk védelmét szolgálja és alkalmazása motorizált szerszámok használatánál kötelező. De jó szolgálatot tehet motoros repülőgépek üzemeltetésénél is.
 • tűzoltó készülék – vegyük figyelembe, hogy általunk használt anyagok, vegyszerek gyúlékonyak, ezért egy kisebb baleset miatt ne szenvedjünk nagy károkat. Talán a porral töltött verzió a legalkalmasabb számunkra, mivel hártyát képezve éghető felületen megfolytja a tüzet. Beszerzése előtt készítsünk egy listát a tárolt vegyszerekről, alapanyagokról és kérdezzük ki egy szakértő véleményét.
 • hallásvédelem – ezek lehetnek gumis szivacsdugók, passzív illetve aktív fültokok. Elektromos kéziszerszámok nem okoznak különös problémát, hiszen biztonságos tartományon belül üzemelnek, azonban egy dekopír-, vagy körfűrész, közeli kompresszor hangja már halláskárosító lehet.
 • szellőztetés – nagyon fontos, különösen, ha illékony anyagokkal dolgozunk. A levegőben kis koncentrációban, vagy a lassan, de folyamatosan dúsuló lehet, nem fogjuk érezni, azonban a károsító Kesztű hatása a légutakra érvényesül. Nagyon fontos tudni, hogy az érzékszerveink alkalmazkodnak, és bizonyos kitettség után kialakul a tolerancia (nem a vegyszerrel szemben, csak nem tudjuk kiszimatolni). Óvjuk légútjainkat a káros hatásoktól megelőzéssel.

Vegyi védelem

Material Safety Data Sheet (MSDS) – anyagok biztonsági adatlapja, mely, ha nincs csatolva a vegyszerhez/anyaghoz, térítésmentesen lekérhető az értékesítőtől, gyártótól.

Gumikesztyű – kevésbé agresszív anyagokhoz vékony gumikesztyű, savhoz és könnyedén felszívódó erősen mérgező anyagokhoz vegyvédelmi kesztyű ajánlott. Ezek egyrészt megóvják a modellező bőrét vegyi égéstől, másrészt a mérgezéstől. Ne legyünk restek használni őket. Vékony kesztyűk 100 darabos kiszerelésben kaphatóak patikákban. Letapadás ellen használjunk talkumot vagy vegyünk textil belsejű kesztyűt.

Pormaszkok pár száz forintos tételnek minősülnek. Használatuk megakadályozza a porszemcsék bejutását a tüdőbe. Különösen ajánlott allergiás tünetek és asztmás rohamok megelőzésére. Mielőtt megvennénk a maszkot, figyelmesen olvassuk el a használati utasítást és legyünk különösen figyelmesek a felhasználandó területet illetően. Ha nincs egyértelműen leírva, mekkora szemcséket szűr ki, illetve impregnálták-e vegyi anyagok kiszűrése érdekében, ne vegyük meg a terméket.

fireext Egy aktívszénporos gázmaszk nem csak a portól, a permettől de bizonyos mérgező gázoktól is megvéd. Ezeket általában festékboltokban tudjuk beszerezni a legkönnyebben. A cserélhető szűrőbetét nagy előnyt jelent, mert a maszk éveken át szolgálni fogja az egészségünket, feltéve, hogy rendszeresen cseréljük a szűrőbetéteket (gyártó ajánlásait ne vegyük félvállról). Egyes vegyszerek szűrése nem hatékony, ezért légtartályos maszkot igényelnek, mely ellátja felhasználóját levegővel. Ilyenkor külön légtartály is szükséges, de remélem, ilyen anyagokkal senki nem dolgozik a kis műhelyében.

Egy apró megjegyzés – ha maszkot viselünk, és érezzük a vegyszer szagát, akkor a maszk nem nyújt kellő védelmet a vegyszer ellen, azonban, ha nem érezzük, az még nem jelenti azt, hogy kellő mértékben védve vagyunk!

 A repülőmodellek repítésének biztonsági szabályzatáról egy korábbi cikkben már ejtettünk szót. A legfontosabb pontja a biztonságos reptetésnek az, ha nehézségeink akadnak, tegyük félre a büszkeségünket és alázattal forduljunk a modellező társainkhoz segítségért a közös biztonság érdekében.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Panorama Theme by Themocracy