(An)Droid a modellezésben

By , 2012. April 5 08:11

Android OS megjelenése óta rohamos fejlődésnek lehettünk tanúi. A platform nyitottsága jót tesz a fejlődésnek, és végső soron a végfelhasználóknak. Jobbnál jobb programok jelennek meg a már negyedik verziónál tartó operációs rendszer alá és a hardver is szorosan követi, megpróbálják kielégíteni a felhasználók legmerészebb álmait. Végül én is zsebre vaghattam egyet, de számomra ez nem egy divattermék, inkább úgy tekintek rá, mint egy nagy teljesítményű számoló gépre egy kis extrával.

Be kell azért vallanom, hogy már rég szemeztem a PDA-kal, de drágák voltak, HTC Incrediblemire megfizethetők lettek, addigra elévült a tudásuk. Megjelentek az okos telefonok. A jobbik fajtája ezeknek sem olcsó darab, na de egyszer-csak megakadt a szemem egy készüléken, mely talán megéri a pénzét, – Amerikában egy normális telefon áráért lehet venni egyéves HTC Incredible készüléket. Na, mondom, meghívom magamhoz vendégségbe, mert a paraméterei igen jól csengenek a fülemben: 130g, Amoled 16M szín, 480 x 800, 3,7 collos kijelző, 8GB háttértár, 32GB SD-kártya, 1GHz processzor, külön grafikus vezérlő és Android OS.

Megérkezett, kicsomagoltam, — egészen jó: egy aprócska karc a kijelzőn, kaszni hibamentes, van hozzá tartalék akkumulátor — hej, mondom, ezzel majd lehet jampeckodni a mezőn. Sajnos, ezzel nem ér véget a históriánk, mert nem SIM-kártyás a kicsike, vagyis GSM hálózatra nem tudom beregisztrálni csak CDMA hálózatokat támogat, és anélkül pedig nem indul (még), és nagyon akarja a mobil hálózatot. Ehhez bizony kicsit fel kell gyűrni az ingem ujjat.

Kis internetezés után találtam pár “gátlástalanító” ötletet. Mivel írták, hogy hülye-biztos, gondoltam, nekem sem okoz majd gondot.
Készülék aktiválásának kihagyása (csak EPST.apk -t tartalmazó ROMoknál működik):

1. Kezdeményezünk egy vészhívás: ##778;
2. Üssük be  a jelszót: 000000.
3. Válasszuk ki a NAM Settings opciót.
4. Változtassuk meg a Mobile Directory number 0000000000-ra.
5. Változtassuk meg a MIN1 0000000-ra.
6. Változtassuk meg a Mobile Country Code 000-ra.
7. Nyomjuk meg a menü gombot és mentsük le a módosításokat “Commit the Change”.

 Újraindítás után a készülék rendelkezésünkre áll hálózati aktiválás nélkül. Elérhető benne minden jó, kivéve a mobil hálózat. És jön a következő kérdés: mit kezdjek vele? Természetesen ez csak olyan, költői kérdés volt. Internetezés, napló, számológép, idő-járásjelentés, navigáció, és még pár ötlet, melyek hasznosak lehetnek hobbink gyakorlásában:

SimpleFPVMobileFPV – rövidtávu (100m) FPV rendszer helyettesitő;
FrSky Dashboard – telemetria és térkép;
CG Calc v2
, Graham Dyer – súlypontszámoló;
Clinometer
, plaincode™ – vízszintmérő;
Head Speed Tachometer
, ID-Software  – fordulatszámmérő;
RC Tachometer – True RPM, Stefan Scherrer – fordulatszámmérő;
RC-Log Lipo & Flightlog, Stefan Scherrer – LiPo akkumulátor napló;
RC Tools, hcpl – sok jó eszköz egyben;
RCSpeedo, Vesmar Entmt – dopler effektuson alapuló sebességmérő;
RC-Heli-Pitch, Thorsten Wruck – sőgállító kisprogram;
AR.Pro
, Shell M. Shrader – Parrot AR.Drone irányító szoftver;
Droid Tesla
,Vladimir Djokic – elektromos szimulátor;
OsciPrime Oscilloscope Legacy, Nexus-Computing – oszcilloszkóp program;
Android Speedometer
, x-droid – gps alapu sebességmérő;
GPS Compass Map
, EeeNetLive;
Sky Map, Sky Map Devs – kellemes kis program csillagok tanulmányozásához :)
EBookDroid, EM Dev – kis program az olvasnivágyóknak.

További boldogságokhoz kicsit jobban bele kell nyúlni a droid torkába. bootsequence Mivel számomra is új a terület, így kezdem az alapfogalmakkal.

Indításnál, vagy ha szakmailag korrekt akarok lenni, akkor inkább bootolásnál két lehetőségünk van: elindítjuk a teljes rendszer (betöltődik a Linux kernel benne eszközmeghajtókkal, betöltődnek a rendszer könyvtárak, felépül a Dalvik virtuális gép és az alkalmazásokat futtató keretrendszer, végül elindulnak a kedvenc alkalmazásaink) vagy recovery módban megyünk, ahol minimális de karbantartás szempontjából nélkülözhetetlen programok állnak rendelkezésünkre. Recovery lényegében egy kis program, mely rendszerszintű módosításokat végez. Gyári verziója erősen limitált képességekkel bír, de ha kicseréljük egy alternatív szabad-fejlesztésű verzióra, korlátlan lehetőségekre tehetünk szert ugyanannyi felelősséggel (erről később). Az inditási “elágazást” és részben a recovery üzemmód sajátosságait a telefon BIOSa, a boot strap firmware vagy más néven a boot loader adja. Fontos tudni, hogy a gyártók zárat építenek be a bootloader-be, hogy csak a gyártó által kiadott szoftvercsomag fusson a kemény munkával megtervezett, legyártott és programozott termékükön. Ezen zárak feloldása garancia és adat vesztéssel jár, érdemes előtte menteni!

Ahhoz, hogy jobban belelássunk a rendszer belső világában, tisztázni kell a memória felosztás kérdését. Gyakran lehet hallani arról, hogy flesh-selték az Android ROM-ját, noha ez így ebben a formában nem teljesen vagy nem mindig igaz vagy egyértelmű. A androidos mobil eszközök memóriáját általában több részre van tagolva. Az első, és talán kicsit zavaró is, hogy a rádiófrekvenciás modulnak is van saját memória része. Bizonyos esetekben erre a kis területre is tehetünk fel kis applikációkat, melyek akkor is megmaradnak, ha felülírjuk a ROM-ot.

ROM – a telefon belső tárhelye. Több, partícióra is fel van bontva, részben adatbiztossági, részben rendszerbiztonsági okok miatt. Lévén az Android is egy Linux csemete, nincsenek windowsos c:, d:, … meghajtók, hanem a partíciók egy a faszerkezetű fájlrendszerbe állnak össze. Bizonyos folderek (direktóriumok) lehetnek partíciók vagy csak folderek egy bizonyos partíción belül. Általában a BOOT, a HBOOT, a RECOVERY és a SPLASH1 külön partíciókba vannak szervezve és ezeken külön-külön le is tudjuk cserélni egy zármentes készüléken.

 • /boot – tartalmazza a kernelt, az initrd-t és a RAM diszk képfájlját. A kernel határozza meg hogyan működnek együtt az alkotó elemek (Tar Image vagy Zimage)
 • /system – tartalmazza a kernel betöltése után induló rendszer eszközeit
 • /recovery – úgy tekinthetünk rá, mint alternatív rendszerre
 • /data – felhasználó adatokat tartalmaz, RESET ennek a könyvtárnak a törlésével jár, általában ennek a partíciónak a méretét látjuk a telefonban mint belső memóriát
 • /cache – lényegében egy gyorsító tár
 • /misc – kicsit zavaró a neve, de nem hulladékot, hanem egyéb rendszerek és eszközök beállításai tartalmazza KI/BE kapcsolók formájában
 • /sdcard – memória kártyánk könyvtára. Miden ami rajta van a felhasználó akaratából történt
 • /sd-ext – sd kártyánk szeglete, melyet a rendszer belső tár bővítésére használhat. Olyan, másodlagos /data könyvtár

Természetesen, disztribúció függvényében vannak még más könyvtárak is, de ezekre nem térek ki.

Ezen kívül még két memória van a készülékben: RAM – operatív memória, ebben töltődik be a rendszer és a futó programok. Kikapcsolásnál a tartalma törlődik. SD-kártya pedig a cserélhető “külső” memória, adattár, melyre programokat telepíthetünk vagy adatokat menthetünk.

Felszabadítás folyamata

A gyártok számos zárat, lakatot tesznek a rendszerükbe, annak érdekében, hogy egyrészt a saját materiális és szellemi terméküket megvédjék, másrészt a privát és szolgáltatói adatok biztonságos kezelési előírásoknak eleget tegyenek. Ez azzal jár, hogy a felhasználok bizonyos szinten korlátozva vannak, és nem garázdálkodhatnak szabadon a rendszerben. De ahogy ez szokott lenni, erre is van megoldás:) .A zárak feloldása többlépcsős folyamat és nem mindig van szükség minden zár feloldására, bizonyos “ajtókat” pedig érdemes bezárni magunk után.

Az első lépés a root-olás. Ezzel az operációs rendszer teljes-jogú felhasználói lehetünk. Ezzel lehetőségek kapunk a rendszerünk kedvünkre való beállítását, de akár egy új operációs rendszer telepítésére a készülékünkre. Ahhoz, hogy nem gyári ROM kerüljön  a készülékre a Recovery programot is le kell cserélni, mert a gyári nem engedélyezné. A HTC és sok más készülék számára az unrevoked3 és a Clockwork Mod Recovery segítséget nyújthatnak ebben. Természetesen, senki semmilyen garanciát nem vállal arra, hogy nem lesz a készülékből építőipari egység (tégla). Clockwork Mod Recovery azonkívül még számos hasznos kis programot hoz magával, melyek segítségével a zseb számítógépünk karbantartása még biztonságosabbá és egyszerűbbé válik.

Az S-OFF vagyis a rendszer biztonsági szintek kikapcsolása. Ez az eljárás engedélyezi a “tiltott” partíciók írását illetve a partíciók újraformázását, méretezését. Ehhez fel kell patch-elni a HBOOT részét a ROM-nak. HTC esetén segédeszközként használhatjuk az  unrevoked forever programot. De előbb root jogokat kell szereznünk.

Ha már elértük a készüléken azt, hogy Bootloader gátlásmentes legyen és a Recovery is bővített funkciókkal bír, már csak egy lépés a készülék flash-elése. Ezzel az eljárással kicserélhetjük a ROM tartalmát: a boot loadert, a kernelt, de akár a rádiómodul beépített programját is. A ROM disztribúciók között vannak módosítatlanok (“stock“), vagyis Google által kiadott verziók, és készülék gyártói vagy szabadon fejlesztett, u.n. “custom” ROM-ok, melyek jelentősen eltérhetnek mint kinézetben, mint teljesítményben az eredetitől és általában valamilyen optimalizációs céllal készülnek. Mindig az a kérdés, mire van szükségünk. A legkedveltebben módosított ROM-ok a  CyanogenMod és a MIUI.

 1. Windows HBOOT driver telepítése (Linux/Unix alapú gépeken szükségtelen)

  • unrEVOked modified USB driver letöltve a számítógépre, kitömörítve
  • telefon kikapcsolva, USB kábel kihúzva
  • hangerő szabályzó “LE” gomb megnyomjuk (és tatjuk) miközben a “Bekapcs” gombot megnyomjuk
  • Recovery üzemmód betöltve (fehér háttér pár színes betűsorral)
  • USB kábel a készülékre rá, és vár, amíg a telefon nem mondja, hogy HBOOT USB PLUG
  • keressük meg az Eszköz kezelőben az Egyéb eszközök Android 1.0 fel nem ismert eszközt, jobb klikk, Driver frissítése
  • kézi driver kereséssel mutassuk meg a rendszernek, hova csomagoltuk ki a driver pár pillanattal ezelőtt
  • Android Bootloader Interface sikeresen feltelepítve
 2. Készülék ROOT-olása
  • kerüljük ki a fastboot indítást akkumulátor kivételével vagy menüből: Settings>Applications>Fastboot
 3. Készülék Flash-elése
 4. Particiós zárak feloldása (S-OFF)

Eszközök:
SMS Backup & Restore
MyBackup Pro

Ha valakit érdekelnek további részletek, egy kis ajánló:

Android File System Hierarchy

Droid Incredible Source Page

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Panorama Theme by Themocracy